Duitsland siddert om Hessen en Nedersaksen
Nieuws

Achtergrond - 25 januari 2008

(25 januari 2008) Deelstaatverkiezingen zijn doorgaans geen gebeurtenissen om wakker van te liggen. Dat is anders zondag in Hessen en Nedersaksen. Die verkiezingen zijn een graadmeter voor de Duitse stembusgang volgend jaar.

Stevige verkiezingsposter van de CDU in Hessen. Afbeelding: www.cduhessen.de De nationale betekenis van de verkiezingen in Hessen en Nedersaksen ontgaat geen Duitse politicus. Zo kort voor de Bondsdagverkiezingen in 2009 geven de stemmingen een indicatie van de politieke krachtsverhoudingen in Duitsland.

Media en politiek richten zich vooral op Hessen, waar de strijd op het scherpst van de snede wordt uitgevochten. De verkiezingen in Hessen worden al ‘de kleine Bondsdagverkiezing’ genoemd.

Nek-aan-nek race

Belangrijke reden voor de focus op Hessen is dat de reputatie van CDU-grootheid Roland Koch op het spel staat. Waarnemers zien Koch als mogelijke rivaal van Angela Merkel.

Koch is de huidige ministerpresident van Hessen en staat bekend om zijn stevige standpunten. Hij begon de race met een comfortabele voorsprong op zijn belangrijkste tegenstander Andrea Ypsilanti van de SPD. Maar zijn voorsprong is verdampt. De kiezers waren niet te spreken over Kochs populistische pleidooi voor hardere straffen voor jonge criminelen.

CDU en SPD zijn nu verwikkeld in een nek-aan-nek race. Dit geeft zowel de media als de politiek aanleiding tot bezorgde commentaren. Want in 2009 weer een grote coalitie in Berlijn, daar lijkt niemand in Duitsland zin in te hebben. De CDU wil graag verder met de liberale FDP (zwart-geel), de SPD zet in op een revanche van rood-groen.

Merkel, Beck mengen zich in de strijd

Alle grote kanonnen hebben zich gemengd in de strijd. Angela Merkel (CDU) en Kurt Beck (SPD) zijn naar de deelstaten afgereisd om hun kampioenen een steuntje in de rug te geven. En niet te vergeten hun regionale opponenten persoonlijk een veeg uit de pan te geven.

Ook de leiders van de Duitse oppositiepartijen FDP, Die Grünen en Die Linke gaven acte de présence. Voor Die Linke betekent een overwinning in Hessen of Nedersaksen de vurig gewenste intocht in het parlement van een West-Duitse, landelijke deelstaat.

Verlies zou voor de partij van Oskar Lafontaine betekenen dat zij haar reputatie als Oost-Duitse protestpartij nog steeds niet kwijt is. Voor een partij met de ambitie alle linkse Duitsers te vertegenwoordigen zou dat een ramp zijn.

Nedersaksen

In Nedersaksen gaat het er gemoedelijker aan toe. De zittende CDU-premier Christian Wulff heeft een ruime voorsprong op zijn SPD-uitdager, de relatief onbekende Wolfgang Jüttner.

Toch staat er veel op het spel. De huidige meerderheid van regeringspartijen CDU en FDP is krap. Een kleine verschuiving in de stemverdeling - bijvoorbeeld de entree van Die Linke - kan al grote gevolgen hebben.

De verkiezingen in Hessen en Nedersaksen zijn aanstaande zondag.

(Spiegel, FAZ, Die Welt)

Aanbevolen door de redactie:

Viel auf dem Spiel. Weekblad Die Zeit over de betekenis van de deelstaatverkiezingen voor de krachtsverhoudingen in Berlijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger