Merkel-III volgt strakke planning
Nieuwe regering wil voor kerstreces regeren
Achtergrond - 16 december 2013
Maandagmiddag hebben Angela Merkel (CDU), Sigmar Gabriel (SPD) en Horst Seehofer (CSU) het coalitieakkoord getekend. Nu wordt haast gemaakt, de nieuwe regering wil nog voor de kerst de zaken aan de slag.
Sigmar Gabriel (SPD), Angela Merkel (CDU) en Horst Seehofer (CSU) met het regeerakkoord
Dinsdagochtend 17 december om 9 uur komt de Bondsdag bijeen om Merkel tot kanselier te kiezen. Die stemming is geheim, de Bondsdagleden zetten hun kruisje in een kieshokje. Loopt die stemming goed af voor Merkel - en er is geen enkele reden om daaraan te twijfelen - dan moet ze zich naar slot Bellevue spoeden, waar president Gauck haar om 11 uur beëdigt.
Om 12 uur wordt ze dan weer in de Bondsdag verwacht, om de eed af te leggen. Het is voor Merkel inmiddels een bekende procedure, ze deed het eerder in 2005 en 2009.
De kanselier wordt in Duitsland gekozen door het parlement, op voordracht van de bondspresident. Anders dan de Nederlandse minister-president, die wordt benoemd door de koning, is de kanselier echt het hoofd van de regering. De kanselier is eindverantwoordelijk voor het beleid en voor haar ministers. De Bondsdag kan de kanselier ontslaan maar geen individuele ministers; dat kan alleen de kanselier. Meer hierover in het naslagwerk politiek
Ook alle ministers moeten eerst bij president Gauck langs voor ze om 13.30 uur in de Bondsdag beëdigd worden. Enkele ministers hebben direct dinsdag de overdracht op hun ministerie, anderen doen dat woensdag. Dinsdagmiddag komt het kabinet ook voor de eerste keer bijeen. De formatie heeft voor Duitse begrippen lang geduurd, het kabinet wil laten zien dat het nu hard aan de slag gaat.
Woensdag reist Merkel volgens haar woordvoerder samen met haar nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier naar Parijs, voor een ontmoeting met president Hollande. Overigens was Steinmeier in het eerste kabinet van Merkel ook al minister van Buitenlandse Zaken.
Bondsdag
De fractieleiders in de Bondsdag maken volgens Spiegel Online woensdagavond de indeling van de commissies bekend. Die commissies werden automatisch ontbonden na de verkiezingen. Nieuwe commissies worden pas ingesteld als het kabinet bekend is, omdat de indeling wordt afgestemd op de indeling van de ministeries en bezetting van de ministersposten. De ministers blijven overigens ook lid van het parlement, maar hebben geen zitting in de commissies. Omdat de formatie zo lang duurde is er eind november - voor het eerst in de parlementaire geschiedenis van Duitsland- een'supercommissie' gevormd zodat het werk niet helemaal stil zou vallen. Nu de bewindslieden bekend zijn, kunnen ook de commissies worden gevormd.
De oppositie in de Bondsdag bestaat slechts nog uit Die Linke en Die Grünen. Rechtse oppositie is er niet, nu de FDP weggestemd is. Om deze scheve verhouding in de Bondsdag te repareren zullen de rechten van de oppositie worden verruimd. Maar dat gebeurt volgens Spiegel Online pas in het nieuwe jaar.
Lees meer over 'Politiek':
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig