Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel-III volgt strakke planning
Nieuwe regering wil voor kerstreces regeren

Achtergrond - 16 december 2013

Maandagmiddag hebben Angela Merkel (CDU), Sigmar Gabriel (SPD) en Horst Seehofer (CSU) het coalitieakkoord getekend. Nu wordt haast gemaakt, de nieuwe regering wil nog voor de kerst de zaken aan de slag. 

Merkel-III volgt strakke planning
© dpa/picture-alliance
Sigmar Gabriel (SPD), Angela Merkel (CDU) en Horst Seehofer (CSU) met het regeerakkoord

Dinsdagochtend 17 december om 9 uur komt de Bondsdag bijeen om Merkel tot kanselier te kiezen. Die stemming is geheim, de Bondsdagleden zetten hun kruisje in een kieshokje.  Loopt die stemming goed af voor Merkel - en er is geen enkele reden om daaraan te twijfelen - dan moet ze zich naar slot Bellevue spoeden, waar president Gauck haar om 11 uur beëdigt.

Om 12 uur wordt ze dan weer in de Bondsdag verwacht, om de eed af te leggen. Het is voor Merkel inmiddels een bekende procedure, ze deed het eerder in 2005 en 2009.

De kanselier wordt in Duitsland gekozen door het parlement, op voordracht van de bondspresident. Anders dan de Nederlandse minister-president, die wordt benoemd door de koning,  is de kanselier echt het hoofd van de regering.  De kanselier is eindverantwoordelijk voor het beleid en voor haar ministers. De Bondsdag kan de kanselier ontslaan maar geen individuele ministers; dat kan alleen de kanselier. Meer hierover in het naslagwerk politiek

Ook alle ministers moeten eerst bij president Gauck langs voor ze om 13.30 uur in de Bondsdag beëdigd worden. Enkele ministers hebben direct dinsdag de overdracht op hun ministerie, anderen doen dat woensdag. Dinsdagmiddag komt het kabinet ook voor de eerste keer bijeen. De formatie heeft voor Duitse begrippen lang geduurd, het kabinet wil laten zien dat het nu hard aan de slag gaat.

Woensdag reist Merkel volgens haar woordvoerder samen met haar nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier naar Parijs, voor een ontmoeting met president Hollande. Overigens was Steinmeier in het eerste kabinet van Merkel ook al minister van Buitenlandse Zaken.

Bondsdag

De fractieleiders in de Bondsdag maken volgens Spiegel Online woensdagavond de indeling van de commissies bekend. Die commissies werden automatisch ontbonden na de verkiezingen. Nieuwe commissies worden pas ingesteld als het kabinet bekend is, omdat de indeling wordt afgestemd op de indeling van de ministeries en bezetting van de ministersposten. De ministers blijven overigens ook lid van het parlement, maar hebben geen zitting in de commissies. Omdat de formatie zo lang duurde is er eind november - voor het eerst in de parlementaire geschiedenis van Duitsland- een'supercommissie' gevormd zodat het werk niet helemaal stil zou vallen. Nu de bewindslieden bekend zijn, kunnen ook de commissies worden gevormd.

De oppositie in de Bondsdag bestaat slechts nog uit Die Linke en Die Grünen. Rechtse oppositie is er niet, nu de FDP weggestemd is. Om deze scheve verhouding in de Bondsdag te repareren zullen de rechten van de oppositie worden verruimd. Maar dat gebeurt volgens Spiegel Online pas in het nieuwe jaar.

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger