De erfgenamen van Schröder roeren zich weer
Nieuws
Achtergrond - 4 september 2007
(4 september 2007) Aanhoudend slechte peilingen voor de SPD maken de Duitse sociaaldemocraten steeds zenuwachtiger. Met dank aan de erfgenamen van Gerhard Schröder is een sluimerende richtingenstrijd tussen links en rechts in alle hevigheid losgebarsten.
Binnen de sociaaldemocratische partij woedt al enige tijd een debat over de partijkoers, dat in oktober moet uitmonden in een nieuw beginselprogramma.
De SPD worstelt om uit de schaduw van de CDU te treden en tegelijkertijd de populistische Linkspartei achter zich te laten. Erg goed lukt dit niet. De peilingen voor de SPD blijven slecht, SPD-voorzitter Kurt Beck is een onzichtbare leider. De successen van de Duitse regering stralen af op de CDU en haar kanselier, Angela Merkel.
Een invloedrijk trio Schröder-erfgenamen heeft de discussie met veel wapengekletter op scherp gezet. Het moet maar eens afgelopen zijn met de onzekerheid binnen de SPD, verkondigden minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, minister van Financiën Peer Steinbrück en ex-partijvoorzitter Matthias Platzeck. Zij vinden dat de SPD zich niet langer hoeft te schamen voor de jaren-Schröder. De partij moet er juist inspiratie vinden.
Voor veel sociaaldemocraten staan de jaren van Schröder synoniem met hardvochtig, neoliberale ingrepen in de sociale voorzieningen, lees: Hartz IV. Niets daarvan, betogen Steinmeier, Steinbrück en Platzeck in een door hen uitgegeven boek dat gisteren verscheen. De jaren-Schröder legden de basis voor de huidige economische groei en vormen een richtsnoer voor de toekomst, betogen de auteurs. Zij vinden dat de partij zich moet aanpassen aan de eisen van de tijd: de SPD is volgens Steinmeier, Steinbrück en Platzeck niet langer alleen een partij van de sociale rechtvaardigheid, maar ook van de markteconomie. Geheel in de geest van Schröders Agenda 2010 moet de SPD doorgaan met hervormen in plaats van te jammeren. Steinmeier, destijds chef van Schröders kanselarij, geldt als een van de architecten van Schröders hervormingen.
De drie Schröderianen publiceerden hun boek, getiteld 'Auf der Höhe der Zeit', zonder medewerking van partijvoorzitter Kurt Beck. Een veeg teken, merkt de conservatieve Frankfurter Allgemeine Zeitung op. De titel refereert aan een uitspraak van Willy Brandt, die zijn partij maande altijd voorop te lopen en bij de tijd te zijn.
De linkervleugel van de partij was er snel bij om het boek te veroordelen als kil, zelfverheerlijkend, streberig en neoliberaal. De invloedrijke en jonge Andrea Nahles verweet het trio Schröders Agenda 2010 kritiekloos te willen voortzetten.
Daarmee kan de commotie uitgroeien tot een pijnlijke affaire voor de geplaagde SPD-voorzitter Beck. Die moet toezien hoe zijn belangrijkste luitenants elkaar in de haren vliegen. Eind mei verkoos Beck Steinmeier, Steinbrück en Nahles tot vice-voorzitters en zijn plaatsvervangers. Beck bracht tevens het aantal plaatsvervangers van vijf terug naar drie, een ingreep die onder meer moest laten zien dat hij de touwtjes in de partij strak in handen had.
Dat streven heeft een deuk opgelopen. Daarnaast kent Beck genoeg andere problemen. De kritiek op zijn leiderschap is eerder toegenomen dan verstomd. Partijgenoten twijfelen aan zijn geschiktheid als kandidaat-kanselier voor de vierkiezingen van 2009. De compromisgerichte Beck is een man van het midden en staat niet bekend om zijn inhoudelijke standpunten.
De commotie bracht de SPD-voorzitter ertoe daags na publicatie van het boek van Steinmeier en co ongekend hard met zijn vuist op tafel te slaan. Het is mooi geweest met de openlijke en heimelijk kritiek die de partijgenoten op zijn leiderschapskwaliteiten uitten. “Zulke Scheisse duld ik niet langer,” tekende de Berliner Zeitung op uit zijn mond.
Becks uitbarsting gaf hem onverwacht respijt. Van zowel de linker- als rechterpartijvleugel werd instemmend gereageerd.
FAZ.net
SPD uneins über Agenda 2010
Spiegel Online
Alle loben den Basta-Beck
Reacties
Geen reacties aanwezig