Spionagesoftware overheid omstreden
Nieuws

Achtergrond - 30 augustus 2007

(30 augustus 2007) Het plan van minister Schäuble van Binnenlandse Zaken (CDU) om gegevens te verzamelen van mobiele telefoons of computers van verdachte personen met behulp van spionagesoftware, leidt tot veel protest in Duitsland. Het gebruik van dergelijke computerprogramma’s door de overheid is uiterst omstreden.

'Bundestrojaner', Trojaanse paarden, heten de programma’s waarmee Schäuble mogelijke terroristen wil bespioneren. De overheid stuurt een serieus uitziende mail, bijvoorbeeld van een officiële instantie, naar een verdachte met in de bijlage een Trojaans paard. Als de ontvanger het bestand opent, nestelt het programma zich in zijn of haar computer en stuurt gegevens door naar de afzender. Zo heeft de overheid inzage in bankrekeningen, e-mails, documenten, alles wat op de computer van de ontvanger is opgeslagen.

Zowel de inzet van deze spionagesoftware door de overheid als de manier waarop Schäuble zijn plannen doorvoert, stuit op kritiek. Organisaties ter beveiliging van persoonsgegevens noemen de plannen schrikbarend. “Dit leidt tot een vertrouwenscrisis in de elektronische communicatie”, aldus een woordvoerder. Politieke partijen van FDP tot Linkspartei roepen Schäuble op met deze “onzin” op te houden. Ook coalitiepartner SPD is sceptisch.

Politici en privacyorganisaties vragen zich af wat de juridische basis is voor het gebruik van Trojaanse paarden. “De overheid gebruikt hackermethodes en legaliseert die alleen voor zichzelf”, aldus de woordvoerder van privacyorganisatie ULD. Maar volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het juridisch allemaal in orde. Op welke manier dit dan geregeld is, wil het ministerie niet zeggen.

De commissie voor Binnenlandse Zaken van het parlement voelt zich enigszins genomen. Enkele maanden geleden ging het bij de plannen van Schäuble nog om doorzoeking van computers op afstand, aldus Wolfgang Wieland, expert voor binnenlandse aangelegenheden van Die Grünen. Nu wordt stukje bij beetje duidelijk dat de plannen veel verder gaan. “Dat kun je bijna een poging noemen het parlement te misleiden”, aldus Wieland.

Volgens het Bundeskriminalamt (BKA), de federale recherche, valt het echter allemaal wel mee. Het gaat om maximaal tien onderzoekingen per jaar, aldus BKA-directeur Jörg Ziercke, want meer kan de overheid niet betalen. Het gebruik van Bundestrojaner is een dure aangelegenheid. De bedoeling is dat het BKA in de nabije toekomst meer bevoegdheden krijgt op het gebied van terrorismebestrijding. In dat kader moet ook de spionagesoftware wettelijk worden vastgelegd.

Computerexperts waarschuwen voor het gevaar dat het ministerie zelf loopt. Een beetje handige terrorismeverdachte die de spionagesoftware op zijn computer ontdekt, kan de staat bewust om de tuin leiden en verkeerde informatie laten ‘lekken’. Of zelfs een eigen Trojaans paard op de computers van het ministerie achterlaten. Volgens het ministerie is dat risico echter gering door de eigen technische mogelijkheden.

Schäuble kwam de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws met omstreden plannen om terrorisme te bestrijden. In juli stelde hij voor het de overheid mogelijk te maken terroristen te doden, in april wilde hij het juridische onschuldsprincipe afschaffen, nog eerder pleitte hij ervoor het leger in te zetten in het binnenland, telecommunicatiegegevens centraal te registreren en te bewaren en verdachte vliegtuigen uit de lucht te halen.

FAZ.NET
Kritik an Online-Durchsuchung mit falscher Behörden-E-Mail

Welt Online
Scharfe Kritik an Schäubles Schnüffel-Plänen

Zeit.de 
Gegenangriff auf Schäuble

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger