Duitsland recht rug in gijzelaarcrisis
Nieuws

Achtergrond - 1 augustus 2007

(1 augustus 2007) Met een video van de Duitse gijzelaar in Afghanistan verhogen de Taliban de druk op de onderhandelingen met de Duitse regering. De SPD heeft aangekondigd meer troepen naar het zwaar bevochten land te willen sturen.

Een “middel om te intimideren, uitgekiend getimed”, zo noemt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken de nieuwe Taliban-video die gisteren opdook. De Arabische tv-zender Al-Jazeera zond de boodschap uit. Op de video is de Duitse gijzelaar, een 62-jarige ingenieur, te zien terwijl hij met moeite door de Afghaanse bergen strompelt, omringd door gemaskerde en bewapende strijders. In een andere opname spreekt de Duitser nauwelijks hoorbaar de eisen van de Taliban uit: terugtrekking van de Bundeswehr uit Afghanistan en de vrijlating van twaalf gevangen Talibanstrijders.

Dat de Taliban met haar ontvoeringen de Duitse politiek wil beïnvloeden, staat vast. Deze herfst velt de Bondsdag een besluit over verlenging van de Duitse troepeninzet in Afghanistan. De Duitse bijdrage aan de internationale legermacht is opgedeeld in drie mandaten: 3300 soldaten van de NAVO-vredesmacht Isaf, honderd commando’s die aan Amerikaanse zijde strijden tegen terroristen in operatie Enduring Freedom en zes Tornado-straaljagers die in heel Afghanistan verkenningsvluchten uitvoeren.

Nieuw is dat de pogingen van de Taliban om de Duitsers te intimideren, lijken te resulteren in het tegendeel van wat de strijders beogen. In de Duitse politiek gaan steeds meer stemmen op die een robuuster aanpak in Afganistan bepleiten: meer soldaten, niet toegeven aan de Taliban.

Met name de SPD, de partij die de grootste twijfels had, lijkt haar rug te rechten. Vorige maand spraken de sociaaldemocraten nog hun wens uit de Duitse bijdrage aan de Amerikaanse terroristenjacht - de honderd commando’s - te willen terugtrekken. Vandaag kondigde de invloedrijke fractievoorzitter van de SPD, oud-minister van Defensie Peter Struck, aan de missie van de Duitse commando’s niet te willen beëindigen. Struck overweegt zelfs meer soldaten naar het noorden van het land te sturen, mocht de NAVO daarom vragen. “Als de leiding van de Isaf en de Bundeswehr van mening zijn dat ze meer soldaten nodig hebben, dan ben ik voor.”

Ook bondskanselier Angela Merkel had zich eerder in vergelijkbare bewoordingen uitgelaten. Een vertrek uit Afghanistan is uitgesloten, sprak zij.

Commentatoren voorspelden de afgelopen maanden een toename van geweld tegen Duitsers, burgers en militairen. Vanwege de weerstand tegen de Afghaanse missie die leeft bij de pacifistisch ingestelde Duitse bevolking, schatten de Taliban Duitsland in als de meest wankelmoedige van de 27 NAVO-partners in Afghanistan. Het overwegend civiele karakter van de Duitse Isaf-missie, gericht op wederopbouw, niet op vechten, draagt hier aan bij.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat er vanuit dat de Taliban uitstekend op de hoogte zijn van de stemming in de Duitse media en publieke opinie. Een centrale propaganda-afdeling van de Taliban zou vanuit de Pakistaanse stad Quetta de Duitse openbaarheid bespelen met tegenstrijdige meldingen van executies, valse ultimata en nieuwe ontvoeringsdreigingen. “De ceremoniemeesters van de terreur”, zo heeft de Duitse regering de islamitische propagandisten gedoopt.

In de ontvoeringszaak van de Duitse ingenieur wijkt de regering geen duimbreed af van de gekozen lijn: wel onderhandelen, niet toegeven. Wel zou de regering bereid zijn een som geld voor de Duitse gijzelaar te betalen. “Ingaan op de eisen van de Taliban maakt je chantabel”, zei SPD-fractievoorzitter Struck.

Vorige week overleed een andere Duitse gijzelaar, eveneens een ingenieur, in gevangenschap van de Taliban.

FAZ.net
Al Dschazira zeigt Video mit deutscher Geisel 

Sueddeutsche.de
Struck empfiehlt: Standhaft bleiben

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger