Kabinet stemt in met wet gentechnologie
Nieuws
Achtergrond - 9 augustus 2007
(9 augustus 2007) Het Duitse kabinet stemt in met nieuwe regelgeving over gentechnologie. De wet staat meer onderzoek naar gentechnologie toe en regelt het gebruik ervan in de landbouw. Milieu- en landbouworganisaties zijn tegen het gebruik van meer genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s).
De nieuwe regelgeving van Horst Seehofer (CSU), minister van Landbouw en Consumentenbelangen, maakt onder meer het onderzoek met genetisch gemanipuleerde planten eenvoudiger. Daarnaast bepaalt de wet strenge regels voor het verbouwen van GMO’s. Zo moet de minimale afstand tussen genmaïs en niet genetisch gemodificeerde maïs voortaan 150 meter bedragen, om te voorkomen dat die laatste gewassen besmet worden met onderdelen van de GMO’s. De afstand tussen genmaïs en ecologisch aangebouwde maïs moet driehonderd meter bedragen. Tot nog toe was er op dit gebied in Duitsland nog geen regelgeving.
Oppositiepartijen, milieu- en landbouworganisaties zijn tegen de nieuwe wet. Zij vinden de afstanden die Seehofer heeft bepaald veel te klein en vrezen dat bijen en pollen gemodificeerde organismen verspreiden over akkers en velden waar niet gemodificeerde organismen worden verbouwd. Ook kunnen boeren de regels omzeilen door onderling afspraken te maken. “Seehofers wet maakt van Duitslands akkers een openluchtlaboratorium voor experimenten met gentechniek”, aldus een woordvoerder van de Duitse landelijke milieuorganisatie BUND. Overigens zijn er ook boeren die de regels juist te streng vinden. Zij willen meer mogelijkheden voor “groene gentechnologie”.
Oppositiepartij FDP verwijt de minister consumenten te misleiden. Het nieuwe etiket ‘zonder gentechniek’ dat producenten op hun producten zonder GMO’s kunnen plakken, garandeert niet dat er ook echt geen gentechniek aan te pas is gekomen. Als producenten geen gemodificeerde voedingsmiddelen als maïs of soja hebben toegevoegd, mogen ze dat etiket al gebruiken. Maar dat zegt niets over toegevoegde middelen, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van gentechnologie. Dit geldt ook voor geneesmiddelen.
Seehofers wet is een compromis tussen de eisen van de industrie enerzijds, die het gebruik van gentechnologie wil bevorderen, en die van veel boeren en consumenten anderzijds, die het gebruik ervan vrezen vanwege de onomkeerbaarheid ervan en de angst dat de voedselveiligheid gevaar loopt.
In Europa heerst om dezelfde redenen veel scepsis en wantrouwen ten opzichte van gentechnologie. In de Verenigde Staten is het gebruik van GMO’s geaccepteerd en wordt gentechnologie veel breder toegepast. Sinds 2003 bestaat binnen de Europese Unie een richtlijn over handel en etikettering van GMO-ingrediënten bij levensmiddelen en diervoeding en over de aanwas van GMO’s. Op dit moment mogen die alleen voor experimentele en niet voor commerciële doeleinden worden verbouwd. Het is aan de EU-landen zelf te bepalen welke beperkingen zij daarbij opleggen om te voorkomen dat er kruisbestuivingen tussen GMO’s en klassiek geteelde gewassen plaatsvinden.
In de eerste helft van dit jaar bedroeg de oppervlakte waarop GMO’s worden verbouwd in Duitsland 2700 hectare, minder dan een promille van de totale Duitse landbouwoppervlakte. Ook in Nederland wordt slechts een beperkt aantal kleinschalige veldproeven met GMO’s uitgevoerd.
Na de zomer buigt het parlement zich over Seehofers wet.
ZDF Heute.de
150 Meter Abstand für Genmais
FAZ.NET
Kabinett billigt Gesetz zur grünen Gentechnik
Tagesspiegel.de
Neues Gentechnikgesetz: Die Bauern sind gespalten
Reacties
Geen reacties aanwezig