Haperende kerncentrales wekken beroering
Nieuws

Achtergrond - 19 juli 2007

(19 juli 2007) Sinds eind juni storingen de Duitse kernreactoren in Krümmel en Brunsbüttel platlegden, staat het verantwoordelijke energieconcern Vattenfall onder grote druk. Het concern wordt verweten belangrijke informatie te hebben achtergehouden.

De kerncentrale Krümmel bij Hamburg is buiten werking gesteld sinds een brand op 28 juni een aaneenschakeling van storingen teweegbracht. Diezelfde dag ontstond er kortsluiting in de Sleeswijk-Holsteinse kerncentrale Brunsbüttel, die daarop dagenlang van het net moest. In beide gevallen kwam Vattenfall Europe, de Duitse divisie van het Zweedse Vattenfall, pas in een zeer laat stadium met informatie naar buiten, die bovendien in eerste instantie onvolledig bleek te zijn.

De gebrekkige voorlichting kwam Vattenfall op zware kritiek te staan. Minister van milieu Sigmar Gabriel (SPD) sprak van een “rampzalig voorlichtingsbeleid” dat “kolossale imagoschade” betekende voor de Duitse kernenergie-sector. Bondskanselier Merkel noemde de late opheldering van Vattenfall “onacceptabel” en zei weinig begrip op te kunnen brengen voor het handelen van het concern.

De affaire kostte intussen de kop aan verscheidene Duitse Vattenfall-topmannen. Gisteravond stapte onder grote publieke druk Klaus Rauscher op, de bestuursvoorzitter van Vattenfall Europe. Rauscher was een van de felste critici van Merkels milieubeleid. Rauscher laakte de maatregelen van de regering tegen de klimaatverandering als onrealistisch en verweet de coalitiepartijen de kosten van het milieubeleid te verzwijgen. Eerder al traden Bruno Thomauske, het hoofd van Vattenfall Europe Nuclear Energy, en persvoorlichter Johannes Altmeppen terug.

Minister van Milieu Sigmar Gabriel (SPD) juichte Rauschers terugtreden toe, maar zei dat er meer nodig was dan het terugtreden van hoge functionarissen alleen. “Het heeft weinig zin om alleen maar personen aan de top te vervangen.” Sigmar drong aan op een cultuurverandering binnen Vattenfall, vooral wat betreft openheid naar buiten en het veiligheidsbeleid van het Zweedse bedrijf.

Het concern gaf toe “zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid niet voldoende te hebben waargenomen”. Vattenfall belooft in de toekomst met zo groot mogelijke openheid over eventuele incidenten te informeren, om zo het verspeelde vertrouwen te herwinnen, aldus het hoofd van het Zweedse moederconcern Lars G. Joseffson.

Uit een gisteren gepubliceerd rapport van de Duitse milieuorganisatie Deutsche Umwelthilfe (DUH) blijkt dat bij de reactor bij Brunsbüttel 650 gebreken zijn vastgesteld, waarvan 165 "zwaarwegende" mankementen. DUH-woordvoerder Jürgen Resch typeerde Brunsbüttel bij de presentatie van het rapport als een "schrootreactor", een van de meest onveilige reactoren van Duitsland. Eerder probeerde Vattenfall de openbaarmaking van het rapport tegen te houden.

Onder de rood-groene regering van bondskanselier Gerhard Schröder besloot Duitsland de kernenergie vaarwel te zeggen. Eén voor een worden de Duitse centrales van het net gehaald. Door de discussie rond de vermindering van de koolstofdioxide-uitstoot staat dit beleid echter onder toenemende druk, met name van regeringspartij CDU. Volgens critici is een afname van de broeikasuitstoot zonder gebruik van kernenergie niet mogelijk. Kernenergie zou een veilig en schoon alternatief vormen voor de vervuilende fossiele brandstoffen. De huidige affaire rond Vattenfall betekent forse schade voor het veilige imago van kernenergie.

FAZ.NET
Pannenserie: Rücktritt von Vattenfall-Chef Rauscher

Die Welt
Vattenfall-Chef stürzt über AKW-Krise

Spiegel Online
Wut der Atomlobby zwingt Vattenfall zu Rauscher-Rauswurf

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger