Merkel is blij met het gedane werk
Nieuws
Achtergrond - 18 juli 2007
(18 juli 2007) Het gaat lekker met bondskanselier Angela Merkel. Ze is Duitslands populairste politicus van het moment. Kort voor het zomerreces maakte zij de voorlopige balans op van twee jaar regeren.
Eigenlijk mag het officieel geen tussenbalans heten. Pas op 22 november, de dag dat Merkel twee jaar geleden beëdigd werd, is de coalitie van CDU/CSU en SPD op de helft van haar regeringstijd. Maar toevallig komt het zo uit. Merkels traditionele laatste persconferentie voor de vakantie voelde aan als een Halbzeitspause die de kanselier benutte om zowel terug te kijken als vooruit te blikken.
Vooropgesteld dat er zich op het internationale vlak geen grote crises voordoen, bepalen binnenlandse thema’s de komende twee jaren Merkels agenda. Een fors aantal sociaal-economische hervormingen ligt de grote coalitie in het verschiet.
Tijdens haar presentatie in Berlijn benadrukte de kanselier vooral het belang dat de regering hecht aan het onvermoeibaar aanwakkeren van de huidige economische groei. Nu het Duitsland economisch voor de wind gaat, wil Merkel ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen profiteren. Verguld toonde Merkel zich met de voorspoedige toestand van de Duitse staatskas, die sinds de Duitse eenwording niet eerder zo weinig nieuwe schulden hoefde te maken.
Heikel thema wordt zonder meer het Duitse binnenlandse veiligheidsbeleid. De toon in het debat is reeds gezet. De continue stroom proefballonnen van Wolfgang Schäuble (CDU), minister van Binnenlandse Zaken, heeft zowel bij de oppositie als coalitiepartner SPD forse wrevel opgewekt. Schäubles plannen om het Duitse anti-terreurbeleid aan te scherpen werken contraproductief, is het verwijt. De minister wil volgens zijn critici Duitsland bijkans tot een politiestaat maken en drijft de hysterie rond verscherpte veiligheidsmaatregelen op tot grote hoogten. Merkel sprak vanochtend haar steun uit voor de omstreden minister, zonder zich overigens aan een van Schäubles voorstellen te binden.
Vanuit haar eigen partij heeft de kanselier in elk geval weinig te vrezen. Ze is de onomstreden nummer één. Ook de politieke concurrentie, de SPD, heeft Merkel op dit moment ver achter zich gelaten, een veelzeggende graadmeter voor haar succes. Opinieonderzoeken wijzen de afgelopen maanden steeds hetzelfde uit: de SPD en haar leider Kurt Beck kelderen in de kiezersgunst, Merkel is alom geliefd. Deze week bracht opnieuw een rampzalige tijding voor de aangeslagen sociaal-democraten: de SPD-leden zien eerder Merkel zitten als kanselier dan hun eigen man Beck. In een enquête van opiniepeiler Forsa gaf veertig procent van de SPD’ers de voorkeur aan Merkel, dertig aan de SPD-leider.
Op buitenlandspolitiek gebied is Merkels reputatie gevestigd. De kanselier oogste als Weltkanzelerin niets dan lof. Haar koelbloedige en standvastige optreden maakten zowel de G8-top als het Duitse voorzitterschap van de Europese raad tot een succes.
Ruimte voor kritiek was er ook. De secretaris-generaal van de SPD Hubertus Heil echode commentaren in toonaangevende Duitse kranten met zijn stelling dat Merkel best wel eens vaker met haar vuist op tafel mocht slaan. “Merkel moet meer leiderschap tonen”, verkondigde Heil in dagblad Die Welt. De Süddeutsche Zeitung beaamde dit. Met ingewikkelde binnenlandse thema’s als de invoering van een minimumloon, de hervorming van de zorgverzekering en het tweede deel van de hervorming van het federale systeem op het programma, kon Merkels bemiddelende stijl van leidinggeven wel eens haar achilleshiel blijken, aldus de zuid-Duitse krant.
ARD Tagesschau
Merkel ist zufrieden mit der Koalition
Stern.de
"Ich teile keine Denkverbote aus"
Reacties
Geen reacties aanwezig