Brown brengt bezoek aan Merkel
Nieuws
Achtergrond - 17 juli 2007
(17 juli 2007) De Britse premier Gordon Brown heeft gisteravond een bliksembezoek gebracht aan bondskanselier Angela Merkel in Berlijn. De ontmoeting met Merkel was het eerste buitenlandse bezoek van de kersverse Britse premier.
Dat Brown bij zijn eerste buitenlandse bezoek Berlijn aandeed en niet de Verenigde Staten, geldt als een belangrijk signaal. De Duitse media zien het zelfs als een teken van een breuk met de pro-Amerikaanse koers van Tony Blair. Browns woordvoerder benadrukte echter dat er niet teveel betekenis moest worden gehecht aan de volgorde van de buitenlandse bezoeken van de Britse premier. “Onze nationale belangen zijn het best gediend met nauwe betrekkingen met de Verenigde Staten”, aldus de woordvoerder van Brown. De Labour-leider sprak sinds zijn aantreden op 27 juni al drie keer met Bush, waaronder afgelopen weekend in een videoconferentie. Desondanks wijst ook de opname in de nieuwe Britse regering van twee uitgesproken tegenstanders van de oorlog in Irak in de richting van een accentverschuiving in de Britse buitenlandse relaties.
De ontmoeting tussen Merkel en de Britse premier duurde negentig minuten. De twee regeringsleiders spraken tijdens het diner in de Kanselarij onder andere over klimaatverandering, terrorismebestrijding en het Europese Hervormingsverdrag, voorheen de Europese Grondwet. Brown loofde na afloop van de ontmoeting de Duitse economische groei en de voortrekkersrol van Merkel in de discussie rond de klimaatverandering. De vrees dat de opvolger van Tony Blair een eurosceptische koers zal gaan varen, lijkt afgaande op de korte Brits-Duitse top ongegrond. Brown benadrukte zonder meer vast te willen houden aan het eind vorige maand in Brussel bereikte akkoord over het Europese Hervormingsverdrag en zei zich bovendien in te willen zetten voor een snelle ratificatie in het Britse parlement. Zelfs Britse deelname aan de euro wees Brown niet bij voorbaat van de hand.
Brown gold vooraf als een grote onbekende voor Merkel. Een eerdere ontmoeting met Brown viel in het water door het uitlopen van Merkels onderhoud met koning Abdullah II van Jordanië. De bondskanselier, net als Brown het kind van een dominee, laat zich voor staatsbezoeken altijd uitvoerig informeren over haar gasten. Over Brown viel echter niet veel meer te melden dan dat hij “scherpzinnig” en “geen liefhebber van holle frasen” was.
De eerste indruk lijkt echter positief. Beide leiders putten zich na afloop uit in complimenten – zo vond de Britse premier in de korte persverklaring na de ontmoeting ruimte om de zinsnede “I would like to congratulate the Chancellor” tot drie keer toe te herhalen. En als lichaamstaal een indicatie van goede betrekkingen kan zijn, dan lijkt een harmonieuze Brits-Duitse verhouding voor de komende jaren gewaarborgd. Waar Chirac bij zijn eerste ontmoeting met Merkel de bondskanselier theatraal de hand kuste en Sarkozy koos voor een omhelzing, volstond Brown gisteravond met een ferme handdruk – precies zoals Merkel, geen voorstander van grote gebaren, het het liefste heeft.
Het bezoek van Brown werd overschaduwd door de diplomatieke crisis tussen Groot-Brittannië en Rusland. Londen ging voorafgaand aan de Brits-Duitse top over tot het uitzetten van vier Russische diplomaten uit onvrede over de slechte Russische medewerking in de moordzaak rond de voormalige KGB-agent Alexander Litvinenko. Brown zei bij aankomst in Berlijn dat Ruslands houding in de zaak hem “treurig” stemt. Merkel hield zich op de vlakte over de kwestie. De bondskanselier zei ervan overtuigd te zijn dat de Britse beslissing na ampel beraad was genomen en sprak de hoop uit dat er snel een eind aan de crisis zal komen.
Spiegel Online
Brown bei Merkel: Liebesgrüße in Berlin - Ärger mit Moskau
Der Tagesspiegel
Gordon Brown erweist sich als EU-Pragmatiker
Handelsblatt
Brown gibt sich EU-freundlich
Reacties
Geen reacties aanwezig