De RAF is verkiezingsthema in Bremen
Nieuws

Achtergrond - 3 mei 2007

3 mei 2007) Het RAF-verleden van een lerares op een lagere school is vlak voor verkiezingen in Bremen uitgegroeid tot een rel. Dat kinderen les krijgen van de voormalige terroriste Susanne Albrecht vindt de CDU onverteerbaar.

Boulevardkrant Bild onthulde dinsdag, twee weken voor de deelstaatverkiezingen in Bremen, dat de veroordeelde RAF-terroriste Susanne Albrecht (57) al meer dan tien jaar werkzaam is als lerares op een basisschool in de stad. Ze geeft daar les aan kinderen van migranten.

Dat Bremer kinderen onderwijs krijgen van een veroordeelde terrorist is “volkomen ontoelaatbaar”, brieste de fractievoorzitter van de CDU in de havenstad, Hartmut Perschau. “Wie lesgeeft aan onze kinderen, heeft een voorbeeldfunctie te vervullen.” Hij kreeg ogenblikkelijk steun vanuit de Berlijnse Bondsdagfractie. Die liet bij monde van vice-fractievoorzitter Wolfgang Bosbach weten dat de autoriteiten in Bremen gefaald hebben. De christendemocraten willen de affaire nog voor de verkiezingen door speciale commissies laten onderzoeken.

De SPD, in de stad veruit de grootste partij, noemde het werk van Albrecht daarentegen een toonbeeld van geslaagde resocialisatie. Die mening is ook de directie van Albrechts school toegedaan. De schoolleiding liet weten nooit iets van extreem-linkse indoctrinatie door Albrecht gemerkt te hebben en wil haar graag houden. Voor Die Grünen in Bremen aanleiding de CDU van “walgelijke verkiezingstrucs” en “hysterie” te betichten.

In de peilingen blijft de SPD in Bremen met 42 procent de grootste partij, terwijl de CDU op bijna vier procent verlies staat. De christendemocraten komen uit op 26 procent van de stemmen. De noord-Duitse havenstad wijkt daarmee af van de nationale trend. De SPD zakt steeds verder in de kiezersgunst, terwijl Angela Merkels CDU bezig is aan een opmars.

RAF-lid Suzanne Albrecht werd in 1991 in Stuttgart tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor haar aandeel in de moord in 1977 op bankier Jürgen Ponto, directeur van de Dresdner Bank. Haar medeplegers waren de onlangs vrijgekomen Brigitte Mohnhaupt en de nog steeds in de gevangenis zittende Christian Klar. Het was Albrecht die bij de bankier aanbelde – haar ouders waren goed bevriend met Ponto. Hier ist die Susanne!, had ze bij de deur geroepen.

De verbaasde bankier werd door het RAF-commando overrompeld en in zijn eigen huis doodgeschoten. Achteraf bleek dat Mohnhaupt en kompanen de bankier eigenlijk wilden ontvoeren, maar dat Ponto zich had verzet.

Albrecht dook onder in de DDR en leefde daar tot de val van de Muur onder een valse naam. Na de Wende werd ze gearresteerd en zat in Bremen haar straf uit. In 1996 kwam ze vervroegd vrij. Tegenover de rechter had Albrecht berouw getoond en zich van de RAF gedistantieerd.

Volgens RAF-kenners heeft Albrecht nooit tot de harde kern van de terreurgroep behoord, ze geldt eerder als een meeloper. Haar medestrijders vonden haar niet hard genoeg om gewapende aanslagen te plegen en hebben haar nooit helemaal vertrouwd. Wel hebben de terroristen dankbaar van Albrechts connecties gebruik gemaakt.

De verkiezingen in Bremen, de kleinste Duitse deelstaat, zijn op 13 mei. Dat beide partijen een groot belang hechten een aan succesvolle uitkomst van de stembusgang, blijkt uit het aantal landelijke zwaargewichten dat Bremen de laatste dagen aandeed. Onder meer SPD-voorzitter Kurt Beck en zijn collega van de Groenen Claudia Roth gaven dit weekend acte de présence.

ARD Tagesschau
Ex-RAF-Terroristin Thema im Bremer Wahlkampf

Stern.de
Die Wahlkampfhelferin von der RAF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger