Duitsland verdeeld over donorshow BNN
Nieuws
Achtergrond - 31 mei 2007
(31 mei 2007) Ook in Duitsland maakt BNN’s Grote Donorshow de tongen los. De Duitsers aarzelen tussen walging en bewondering voor de controversiële Nederlandse realityshow.
"Het idee klinkt zo weerzinwekkend, dat het alleen maar van de Nederlandse televisie kan komen", schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung in een vlijmend commentaar. "Wat is er gebeurd met het vanzelfsprekende gebod dat je je niet in het openbaar aan de nood en ziekte van andere mensen verlustigt?" Andere Duitse kranten weten eigenlijk niet zo goed wat ze aanmoeten met BNN’s realityshow, waarin een ongeneeslijk zieke vrouw bepaalt aan wie van drie jonge nierpatiëntjes zij het liefst een nier afstaat. Is het programma nu een walgelijke poging om over de hoofden van doodzieke patiënten kijkcijfers te scoren, of een weliswaar wat macaber, maar toch lovenswaardig concept om het bewustzijn onder Nederlanders over orgaandonatie te vergroten?
Voor Der Spiegel staat de smakeloosheid van de realityshow buiten kijf, maar één ding moet het tijdschrift de programmamakers nageven: met hun provocerende idee hebben ze het thema orgaandonatie weer bovenaan de agenda gekregen. Zo heeft de EU inmiddels de wens geuit een Europees donorcodicil in te voeren, zodat organen ook grensoverschrijdend nieuwe bezitters kunnen vinden.
Ook onder de Duitse lezers vechten verontwaardiging en begrip om voorrang. "Pervers“, reageert 'momo’ op het discussieforum van de Tagesspiegel. "Het programma heeft net zoveel te maken met reclame voor orgaandonaties als advertenties van de plaatselijke slager". Tagesspiegel-lezer 'Matthias’ beschouwt De Grote Donorshow echter juist als een "mijlpaal" die de mensen eindelijk de ogen opent voor de donorproblematiek. "Hopelijk zien we dit format ook spoedig in Duitsland", aldus Matthias.
In Duitsland zou een programma als van BNN wettelijk onmogelijk zijn. Een nog levende donor mag alleen organen doneren aan familieleden in de eerste of tweede graad, of aan iemand met wie de donor aantoonbaar een nauwe band heeft. In Duitsland moet een donor net als in Nederland een donorcodicil hebben ondertekend en daarnaast moeten de nabestaanden van de overledene toestemming geven voor orgaantransplantatie. Deze situatie zorgt ervoor dat Duitsland een netto-importeur is van donororganen. De wachttijd in Duitsland voor een donornier bedraagt tussen de zes en de acht jaar.
Overigens is het lang geleden dat Nederland voor het laatst de Duitse media haalde om zijn meer vrijzinnige karaktertrekken. Waar Nederland in Duitsland tot voor een aantal jaar geleden nog vooral te boek stond als het kleine libertaire buurland dat verwikkeld leek in een sociaal-progressief experiment, kwam het land de laatste jaren vooral in het Duitse nieuws om zijn harde opstelling ten aanzien van allochtonen en de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh.
FAZ.NET
Hollands letzte Niere
Spiegel Online
Skandalöse Organspende-Show: TV geht an die Nieren
Stern
Niederländische Nierenspende-Show: "Das ist ethisch absurd"
Reacties