De Duitse economie bloeit, maar dankzij wie?
Voorspoed straalt vooral op Merkel af

Achtergrond - 25 mei 2007

(25 mei 2007) De Duitse economie floreert, de werkloosheid daalt met sprongen. De Duitsers zelf zijn nog het meest verbaasd en gissen naar de oorzaak. Is hier sprake van een Merkel-effect of zijn het toch de verguisde hervormingen van Gerhard Schröder?

In de woorden van de hoogleraar weerklinkt de analyse van de Duitse Sachverständigenrat, die eind vorig jaar concludeerde dat de Duitse economische bloei geheel zonder medewerking van de huidige regering tot stand is gekomen. Al pleit het in het voordeel van Merkel dat zij de groei niet gedwarsboomd heeft, zoals econoom Klaus Zimmermann fijntjes opmerkte. De raad was eenduidig in zijn oordeel. Mocht het einde van de mondiale opleving zich aankondigen, zit Duitsland nog steeds met dezelfde structurele problemen: een miljoenenleger langdurig werklozen, knellende regelgeving, relatief hoge loonkosten. Actie is dus geboden. Bijvoorbeeld een versoepeling van de ontslagregeling, die tot verdriet van de raad geen stap dichterbij is gekomen.

De economische voorspoed mag dan vooral op Merkel afstralen, als wegbereider van het hervormingsproces verdient Schröder erkenning. Aan de huidige regering de taak te laten zien dat zij meer wil dan meedobberen op de golven van de gunstige conjunctuur. Van Paridon: “De coalitie zou nu meer moeten doen. Deze kans moeten ze grijpen.”

FDP-partijleider Guido Westerwelle heeft zo zijn eigen ideeën over de oorsprong van de Duitse voorspoed. En die hebben ook weinig met de huidige regering te maken. “Als je deze opleving aan iemand toe wilt schrijven”, sprak de liberaal, verwijzend naar de golf van optimisme tijdens het wereldkampioenschap voetbal, “dan toch aan Jürgen Klinsmann.”

Bas de Rue is redacteur van het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger