RAF-gevangene Klar komt niet eerder vrij
Nieuws

Achtergrond - 1 maart 2007

(1 maart 2007) Voormalig RAF-terrorist Christian Klar komt voorlopig niet in aanmerking voor een milder gevangenisregime. Dat besloot de minister van Justitie van Baden-Württemberg, waar Klar al 24 jaar vast zit. De extreem-linkse gevangene uitte onlangs harde kritiek op het kapitalisme.

Christian Klar werd tot zes maal levenslang plus 15 jaar veroordeeld voor meerdere moorden die hij met andere leden van de Rote Armee Fraktion (RAF) in de jaren zeventig pleegde. In 2009 heeft hij er 26 jaar cel opzitten en kan eventueel vervroegd vrijkomen, zoals onlangs ook na 24 jaar bij ex-RAF-terroriste Brigitte Mohnhaupt het geval was. Ter voorbereiding van een eventueel vervroegde vrijlating zou Klar nu in aanmerking kunnen komen voor een milder gevangenisregime, zodat hij geleidelijk aan de vrijheid kan wennen.

Minister Ulrich Groll (FDP) van Justitie in Baden-Württemberg heeft gisteren besloten dat Klar niet voor het mildere regime in aanmerking komt. Reden zijn uitspraken die de RAF-terrorist in januari deed in een welkomstwoord dat namens hem werd uitgesproken op een conferentie van de linkse krant Junge Welt. Daarin noemde hij Europa een “imperialistisch bondgenootschap”. De “belangrijke maatschappelijke sectoren” die in Europa “economisch ineenstorten” moeten “aan hun chauvinistische bevrijders ontrukt worden”. Anders, aldus Klar, is het niet mogelijk “de nederlaag van de plannen van het kapitaal te voltooien en de deur naar een andere toekomst te openen”.

De uitspraken veroorzaakten veel beroering in Duitsland. Politici van CDU en FDP vinden dat iemand die de Duitse staat zo duidelijk afkeurt, niet in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. In de SPD is men die mening niet toegedaan. Een woordvoerder van de sociaaldemocraten liet weten dat dergelijke uitspraken geen invloed mogen hebben op de beslissing iemand strafvermindering te geven. “Klar spreekt onzin, maar die onzin ken ik ook van andere RAF-terroristen die wel vrij zijn”, aldus de SPD-er. Ook commentatoren in Duitse kranten noemen de taal die Klar gebruikt typisch voor “reactionairen uit de jaren zeventig”, maar daarom nog niet strafbaar. “Zolang hij van een nieuwe toekomst droomt, maar niet naar de wapens grijpt, is dat niet verboden”, aldus weekblad Der Spiegel.

Volgens Groll hebben Klars woorden echter een nieuwe situatie geschapen. “De irriterende uitspraken van de gevangene trekken het rapport dat een mildere straf adviseerde gedeeltelijk in twijfel,” aldus de minister. Dit rapport, waarin staat dat niet te verwachten is dat Klar stafbare feiten zal begaan of een vluchtpoging zal ondernemen, heeft president Horst Köhler aangevraagd om te kunnen beoordelen of Klar wellicht in aanmerking komt voor gratie. De gevangene heeft daartoe vier jaar geleden al een aanvraag ingediend. Groll wil nu dat een nieuwe beoordeling van Klars situatie gemaakt wordt “vanuit een ander perspectief”, zodat duidelijk wordt of van Klar “nog gevaar uitgaat of niet.”

Welt Online
Vorerst keine Hafterleichterung für Ex-RAF-Terrorist

Spiegel Online
Raus mit der Wahrheit - dann raus aus dem Knast
Keine Haftlockerung für Klar, Beckstein stellt Freilassung 2009 in Frage

ZDF Heute.de
Keine Haftlockerungen für Ex-RAF-Terrorist Klar

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger