Bondsdag stemt in met hervorming zorgstelsel
Nieuws

Achtergrond - 5 februari 2007

(5 februari 2007) De Bondsdag stemde afgelopen vrijdag in met de hervorming van het gezondheidsstelsel. Daarmee is de grootste horde genomen voor één van de heetste hangijzers van het huidige regeringsbeleid. De rust is echter nog allerminst weergekeerd.

De oppositiepartijen uitten voorafgaand aan de stemming vooral hun vrees dat de ziektekostenpremies omhoog gaan. “U graait in de zakken van de kleine man”, zo verweet Renate Künast van Die Grünen de regering. Opvallender was de kritiek binnen de regeringspartijen CDU/CSU en SPD zelf op de hervormingsplannen. Twintig SPD’ers en 23 christendemocratische fractieleden stemden uiteindelijk tegen. Van de 593 parlementsleden stemden in totaal 378 voor, tegen 207 nee-stemmers.

De fractievoorzitter van de SPD, Peter Struck dreigt nu met consequenties voor zijn dissidente partijgenoten. Van de twintig nee-stemmers binnen de fractie zaten zeven in de parlementaire commissie die de hervormingen van het zorgstelsel voorbereidde. Struck denkt erover hen daar nu uit te zetten. Hij had bij de stemming strikte fractiediscipline geëist.

Guido Westerwelle, fractievoorzitter van de liberale FDP, overweegt de gezondheidszorghervorming door het constitutionele hof te laten toetsen. Hij had vooral bezwaren tegen de wijze waarop het parlement in zijn ogen buitenspel werd gezet. Op het laatste moment werden de Bondsdagleden op de hoogte gebracht van meer dan tachtig kleine veranderingen in de plannen. Zij zouden daardoor geen kans hebben gekregen die voor de stemming van vrijdag te controleren. “Ogen dicht en doorgaan, als het maar voorbij is”, zo typeerde Westerwelle de houding van de regering.

In de media wordt vooral het feit bekritiseerd dat de christen- en sociaaldemocraten een historische kans hebben laten liggen met hun grote regeringsmeerderheid de gezondheidszorg krachtig aan te pakken. In plaats daarvan hebben ze jarenlang onderling gediscussieerd, met dit in de ogen van veel commentatoren te zwakke compromis als resultaat. “Het verzaken van de grote coalitie”, kopt dagblad Die Welt boven een commentaar. Opinieblad Der Spiegel schrijft: “Angela Merkel trad aan om het land te hervormen. Maar wat laat haar regering na anderhalf jaar zien? Een verprutste hervorming van het gezondheidsstelsel.”

Op 16 februari moet de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, nog over de hervormingsplannen stemmen. Omdat de meeste geschilpunten inmiddels zijn uitonderhandeld, wordt ervan uitgegaan dat dit geen problemen oplevert. Na ondertekening door bondspresident Köhler moet het nieuwe gezondheidsstelsel op 1 april in werking treden. Het gezondheidsfonds, een van de ingrijpendste veranderingen in het nieuwe stelsel, wordt pas in 2009 ingevoerd.

FAZ.NET
Bundestag verabschiedet Gesundheitsreform
Nach der Abstimmung Ruhe im Saal

Die Welt.de
Das Versagen der Großen Koalition

Spiegel Online
Struck droht Abweichlern mit Konsequenzen
FDP erwägt Verfassungsklage
Merkels magere Zwischenbilanz

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger