Stoiber maakt een knieval
Nieuws
Achtergrond - 10 januari 2007
door de redactie
Even leek het erop dat in Beieren het onvoorstelbare stond te gebeuren: het vertrek van Stoiber, al ruim tien jaar de onvermijdelijke minister-president van Beieren.
Vlak voor Kerstmis beschuldigde Gabriele Pauli, CSU-bestuurder van het district Furth, de Beierse minister-president van spionage. Stoiber zou volgens Pauli opdracht hebben gegeven om een bekende van Pauli uit te horen over haar privé-leven. Pauli verweet Stoiber er conservatieve sekse-ideeën op na te houden en een probleem te hebben met competente vrouwen zoals zij.
Pauli ging verder en zwengelde de discussie aan die binnen de Beierse partij steeds vaker de kop opsteekt: is het niet tijd om afscheid te nemen van Edmund Stoiber? De 65-jarige regeert Beieren al sinds 1993. Het vertrouwen in de partijleider was nog nooit zo laag. Veel mensen binnen en buiten de partij hebben Stoiber herhaaldelijk verweten niet loyaal te zijn aan de regering en daarmee de partij schade te berokkenen. Zij zetten vraagtekens bij de vanzelfsprekendheid van Stoibers partijleiderschap en betwijfelen of Stoibers kandidatuur de CSU bij de deelstaatverkiezingen van 2008 opnieuw de meerderheid kan bezorgen, waarmee de partij traditiegetrouw al decennia lang in Beieren regeert.
De CSU-top is geschrokken van de media-aandacht die de rebelse Pauli en haar oppositie hebben gekregen, maar blijft Stoiber steunen. De partijleiding heeft Pauli’s voorstel om alle CSU-leden in een referendum naar hun mening over Stoibers functioneren te vragen, afgewezen. Volgens Horst Seehofer (CSU) is de vertrouwenscrisis nu voorbij. Hij riep zowel Stoiber als Pauli op weer vooruit te kijken en zich in dienst van Beieren en de partij te stellen. Voor hem bestaat er geen twijfel: Stoiber blijft zowel minister-president van Beieren als partijleider van de CSU. Bij het CSU-congres van volgende week wil de fractie Stoibers lijsttrekkerschap tot de verkiezingen alvast vastleggen.
In een eerste reactie ontkende Stoiber de aantijgingen van spionage. Maar gisteravond, aan het einde van een besloten vergadering van de CSU, ging de hoogmoedige Stoiber opeens door de knieën. Over de kwestie met Pauli gaf hij toe verkeerd te hebben gehandeld. “Wie maakt er nou geen fouten? Natuurlijk denk je achteraf heel vaak dat je iets anders aan had moeten pakken.” De Duitse media suggereren dat Stoiber deze knieval maakte als tegenprestatie voor de steun van zijn partijtop.
Ondanks de gedwongen verzoeningspoging, blijft Stoiber zelfverzekerd. Gisteravond sloot Stoiber uit dat hij zijn beide functies voortijdig zou opgeven. “De mensen die mij goed kennen, weten dat ik nooit half werk lever”, aldus Stoiber. Hij gaat ervan uit dat de CSU na 2008 opnieuw aan de macht blijft in Beieren en wil tot 2013 aanblijven.
Bayern Heute
Energie-Diskussion statt Stoiber-Debatte
FAZ.NET
Der Phönix aus der Asche
Reacties
Geen reacties aanwezig