Jauch weigert politieke talkshow bij de ARD
Nieuws

Achtergrond - 12 januari 2007

(12 januari 2007) De populaire presentator Günter Jauch wordt niet de opvolger van politieke talkshowhost Sabine Christiansen. De favoriet van zowel het publiek als de zender ARD kon het niet eens worden met zijn nieuwe werkgever. Het is een waar Duits mediaspektakel.

Günter Jauch (50) en de ARD zijn er tot grote verrassing van de Duitse media na maandenlange onderhandelingen toch niet uitgekomen. Jauch liet gisteren weten niet langer beschikbaar te zijn als opvolger van Sabine Christiansen op zondagavond. De zender eiste teveel van hem, daarmee kwamen zijn “innerlijke vrijheid en zijn uiterlijke onafhankelijkheid” in gevaar.

Jauch is misschien wel de populairste figuur van de Duitse tv. Hij presenteert zowel entertainmentshows als serieuze programma’s en is in beide onderdelen geloofwaardig. Het Duitse publiek vindt hem sympathiek, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Christiansen, die de naam heeft koel en zakelijk te zijn.

Op dit moment presenteert Jauch voor de Duitse commerciële zender RTL ‘Wer wird Millionär’ – het equivalent van Lotto Weekend Miljonairs – en ‘Stern TV’, een entertainment-actualiteitenrubriek met reportages en studiogesprekken. Dat laatste programma wordt geproduceerd door zijn eigen productiebedrijf I&U TV (I&U staat voor Information, en Unterhaltung: entertainment), dat ook de ‘70-er Jahre Show’ voor RTL maakt en bijvoorbeeld de Grote Huisdierenshow voor SAT1. Maar van huis uit is Jauch journalist. De Duitse Robert ten Brink, Reinout Oerlemans en Paul Witteman in één dus, die erg geliefd is bij reclamemakers, of het nou voor bier, verzekeringen, de Deutsche Telekom, of voor spelletjes is.

Deze veelzijdigheid vormt echter tegelijkertijd Jauchs probleem. Direct nadat vorig jaar zomer bekend werd dat Jauch Christiansen zou opvolgen, riepen verschillende politici dat hij dan wel moest stoppen met reclame maken. Zij konden zich toch niet laten interviewen door iemand die vlak voor de show een biermerk aanprijst, vonden ze.

De ARD had meer problemen met de andere programma’s die Jauch wil blijven presenteren. Dat zou betekenen dat Jauch op woensdag in ‘Stern TV’ op RTL een onderwerp behandelt waar hij dan op zondag bij de publieke omroep dieper op ingaat met zijn gasten. Dat wilde de ARD niet. Mede daarom liet de ARD weten dat Jauch uiteindelijk toch wel exclusief voor de zender moest komen werken en daar ook andere programma’s moest gaan maken.

Gisteren liet Jauch weten de onderhandelingen zat te zijn. Niet de reclamespotjes waren het breekpunt, legde hij uit. Hij had zelf al zijn opdrachtgevers al gemeld dat hij daarmee zou stoppen, hoewel hij dat van de ARD niet had hoeven doen. Zo belangrijk vond hij de politieke talkshow op zondagavond.

Nee, Jauch en de ARD konden het niet eens worden over wie het uiteindelijk bij het programma inhoudelijk voor het zeggen had. Jauch wilde zelf kunnen bepalen welke onderwerpen en welke gasten in het programma kwamen. Bij de ARD hebben echter meerdere hoge functionarissen inspraak in de talkshow. “Daardoor zou het programma voortdurend het risico lopen om de speelbal van de politieke kleurenleer van de ARD te worden”, aldus Jauch.

De ARD betreurt het besluit van de presentator. “We hadden de rode loper voor hem uitgerold”, liet een woordvoerder weten. Een andere vorm van samenwerking met Jauch sluit de Duitse publieke zender in de toekomst niet uit. Vooralsnog moet de ARD echter op zoek naar een nieuwe opvolger voor Christiansen. Zij stopt deze zomer na bijna tien jaar met haar show.

ZDF Heute.de
Günther Jauch sagt der ARD ab

Spiegel Online
Wieso Jauch Recht hat
Die Günther AG

Süddeutsche Zeitung
Eine ganz exklusive Absage

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger