Kritiek op Steinmeier in zaak-Kurnaz
Nieuws

Achtergrond - 22 januari 2007

(22 januari 2007) Duitsland heeft de vrijlating uit Guantánamo Bay van zijn inwoner Murat Kurnaz jarenlang tegengewerkt. Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung afgelopen weekend. Minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken zou daar in zijn vorige functie als chef van de Kanselarij voor verantwoordelijk zijn geweest.

“Wat aan feiten boven tafel komt, roept ernstige vragen op over Steinmeier”, aldus een CDU-lid van de speciale parlementaire commissie die de rol van de Duitse geheime diensten in de strijd tegen terrorisme onderzoekt. Het dagblad Süddeutsche Zeitung heeft de hand weten te leggen op vertrouwelijke interne regeringsstukken. Daaruit blijkt dat de rood-groene regering nog tot eind 2005 heeft getracht de terugkeer van Kurnaz naar Duitsland te verhinderen, door hem op één of andere manier als terrorist te brandmerken.

Opinieblad Der Spiegel had in maart 2006 geschreven dat Duitsland eind 2002 een aanbod van de Verenigde Staten om Kurnaz vrij te laten, naast zich neer legde. Op dat moment was de Duitse regering er volgens de Süddeutsche al van op de hoogte dat Kurnaz op Guantánamo Bay mishandeld werd. Bovendien hadden agenten van de Duitse geheime diensten Kurnaz reeds in september 2002 verhoord, maar geen aanwijzingen kunnen vinden voor terroristische activiteiten.

De in Bremen geboren en getogen Turk Kurnaz werd eind 2001 door de Amerikanen naar Guantánamo Bay gebracht. Hij was als negentienjarige in Pakistan opgepakt, waar hij naar eigen zeggen als pelgrim heen was gegaan. In Duitsland kwam hij bekend te staan als de ‘Bremer Talibaan’, omdat aanvankelijk vermoed werd dat hij zich in Afghanistan bij de Taliban had willen aansluiten. Bewijzen daarvoor zijn evenwel nooit geleverd.

De Duitse veiligheidsdiensten hebben vervolgens, samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Kanselarij, een terugkeer van Kurnaz naar Duitsland vier jaar lang weten te verhinderen. Reden hiervoor kan zijn dat ze het zekere voor het onzekere wilden nemen, voordat ze een potentiële terrorist het land weer lieten binnenreizen. De angst voor terrorisme was na 11 september 2001 groot in Duitsland, zeker toen bleek dat een deel van de aanslagplegers op de WTC-torens in Hamburg had gewoond.

Uit de stukken in handen van de Süddeutsche zou expliciet blijken dat met name Frank-Walter Steinmeier tegen een terugkeer van Kurnaz naar Duitsland was. Voorzitter Siegried Kauder (CDU) van de parlementaire commissie, die de in augustus 2006 vrijgelaten Kurnaz enkele dagen geleden hoorde, zegt dat het nog te vroeg is voor concrete beschuldigingen tegen Steinmeier. Komt het echter onomstotelijk vast te staan dat de toenmalige regering de terugkeer van een onderschuldige Duitse burger heeft tegengewerkt, “dan kan dat niet zonder consequenties blijven”, aldus Kauder.

Steinmeier zal zich binnenkort voor de parlementaire commissie moeten verantwoorden.

Süddeutsche.de
Falsche Vorwürfe, peinliche Verwechslungen
"Alles versucht, die Rückkehr zu verhindern"

FAZ.NET
Türke aus „terroristischem Umfeld“

Spiegel Online
Neue Kurnaz-Vorwürfe - Kritik an Steinmeier wächst

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger