Aanklacht tegen Rumsfeld in Duitsland
Nieuws

Achtergrond - 14 november 2006

(14 november 2006) Tegen de voormalige Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld is vandaag in Duitsland een aanklacht ingediend. Amerikaanse mensenrechtenorganisaties willen dat hij berecht wordt wegens oorlogsmisdaden. Duitsland biedt daarvoor de juridische mogelijkheden.

De mensenrechtenorganisaties houden Rumsfeld en elf andere hoge Amerikaanse functionarissen verantwoordelijk voor mishandeling en foltering van gevangenen in de beruchte gevangenissen Abu Ghraib in Bagdad en Guantánamo Bay op Cuba. Zij dienen de 220 pagina’s tellende aanklacht in namens elf Irakezen en één Saoediër, die in die gevangenissen vast hebben gezeten. Naast Rumsfeld worden onder meer minister van Justitie Albert Gonzales en CIA-directeur George Tenet aangeklaagd.

De organisaties, onder meer Center for Constitutional Rights, International Federation for Human Rights en Republican Attorneys Association, willen dat het Duitse Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek instelt. Zij zien in het Duitse rechtssysteem de laatste mogelijkheid Rumsfeld en de andere functionarissen aan te klagen. De Verenigde Staten erkennen het Internationale Gerechtshof in Den Haag niet en Iraakse rechtbanken mogen geen Amerikanen vervolgen. In het Duitse rechtssysteem mogen oorlogsmisdaden altijd worden vervolgd, ongeacht in welk land ze zijn begaan.

Omdat Rumsfeld vorige week aftrad nadat de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hadden verloren, is hij zijn immuniteit kwijt en kan hij worden vervolgd. Een eerdere poging de misdaden in Abu Ghraib en Guantánamo Bay te veroordelen, mislukte in 2004. Volgens de advocaat van de mensenrechtenorganisaties, de Duitser Wolfgang Kaleck, zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen en beschikken de aanklagers over nieuwe getuigen. Als kroongetuige in dit proces geldt Janis Karpinski, de voormalige commandant van de Amerikaanse gevangenissen in Irak.

De Duitse openbare aanklager Monika Harms doet eerst een vooronderzoek voordat zij besluit of ze overgaat tot vervolging. Zolang Rumsfeld niet is veroordeeld, kan hij zich overigens vrij bewegen. Of het bij een eventuele veroordeling daadwerkelijk tot uitvoering van het vonnis komt, is zeer onwaarschijnlijk. Daarvoor zouden de Verenigde Staten Rumsfeld en de andere aangeklaagden eerst moeten uitleveren.

Netzeitung.de
Amerikaner zeigen Rumsfeld in Karlsruhe an

Süddeutsche Zeitung.de
US-Menschenrechtler wollen Rumsfeld in Deutschland anzeigen

Spiegel Online
US-Anwälte kündigen Strafanzeige gegen Rumsfeld in Deutschland an

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger