SPD blijft sterkste, NPD wint in Mecklenburg
Nieuws
Achtergrond - 18 september 2006
(18 september 2006) Bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn heeft de SPD van zittend burgemeester Wowereit een overtuigende overwinning geboekt. In Mecklenburg-Vorpommern haalde de extreem-rechtse NPD zeven procent van de stemmen.
De SPD blijft zowel in Berlijn als in Mecklenburg-Vorpommern de grootste politieke partij, al moesten de Mecklenburgse sociaaldemocraten van lijsttrekker Harald Ringstorff een pijnlijk verlies incasseren van tien procent ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2002. Ringstorffs partij blijft de CDU net voor: de SPD kreeg ruim dertig procent, de CDU verloor licht en bleef steken op 28.
Bij de Berlijnse sociaaldemocraten knalden de champagnekurken. Zij wonnen licht (1,1 procent) en handhaven zich met gemak als sterkste partij met in totaal 30,8 procent van de stemmen. Dit niet in de laatste plaats dankzij de grote populariteit van regerend burgemeester en lijsttrekker Klaus Wowereit. Concurrent de CDU kreeg een ontluisterend verlies te verwerken. De partij van Friedbert Pflüger verloor 2,5 procent en behaalde het slechtste resultaat sinds haar oprichting in 1948: 22 procent van de stemmen.
Beide deelstaten kenden opvallende winnaars en verliezers. Met afgrijzen hebben de partijen in Mecklenburg gereageerd op de verkiezingsoverwinning van de extreem-rechtse NPD van Udo Pastörs. Met name onder jongeren deed de NPD het goed. “Een catastrofe” voor het aanzien van de Oost-Duitse deelstaat, in de woorden van SPD-lijsttrekker Ringstdorff. Verrassend was de winst van de extreem-rechtse partij niet: de peilingen voorspelden al langer een ruime overwinning voor de NPD. Naast de partij van Pastörs kwam de liberale FDP in Mecklenburg als overtuigende winnaar uit de bus; met bijna tien procent van de stemmen vierden zij hun terugkeer in het deelstaatparlement, na vier jaar afwezigheid.
Tegenvallende resultaten voor de Linkspartei – traditioneel sterk in het Oosten – zijn een andere opmerkelijke uitkomst van de stembusgang in beide deelstaten. Met name in Berlijn kregen de postcommunisten een bittere nederlaag te verwerken. Daar verloor de partij fors: ruim negen procent, het grootste verlies van alle Berlijnse partijen. De meeste van deze stemmen kwamen ten goede aan de SPD. Zowel in Berlijn als in Mecklenburg, waar de Linkspartei een minieme winst van 0,4 procent boekte – was tot de verkiezingen een rood-rode coalitie aan de macht.
De regie bij de komende coalitiebesprekingen ligt in beide deelstaten bij de SPD. Ongewis blijft of de rood-rode coalities in Berlijn en Mecklenburg een vervolg krijgen. Dankzij een overtuigende winst (plus vier procent) hebben de Berlijnse Groenen zich nadrukkelijk als coalitiepartner van de sociaaldemocraten gemeld. Een rood-groene coalitie is ook de wens van een meerderheid van de Berlijners (45 procent). Voortzetting van rood-rood kan rekenen op minder instemming: 33 procent.
In Mecklenburg lijkt een grote coalitie van SPD en CDU de meest voor de hand liggende mogelijkheid. Dat zou betekenen dat de regering van bondskanselier Angela Merkel in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, over een absolute meerderheid zou beschikken. Voortzetting van rood-rood is echter allerminst uitgesloten: SPD-lijstrekker Ringstorff heeft aangekondigd met zowel de Linkspartei als de CDU in gesprek te gaan.
Lees ook op het Duitslandweb: 'In de schaduw van het wereldtoneel'. Peter Riesbeck, journalist van de Berliner Zeitung schetst de achtergrond bij de Berlijnse verkiezingen.
FAZ.NET
Weg frei für Wowereit und Ringstorff
Die Welt
Erfolg der braunen Materialschlacht
Spiegel Online
Start frei für Wowereits Pokerrunde
Reacties
Geen reacties aanwezig