Politie op zoek naar meer terreurverdachten
Nieuws
Achtergrond - 25 augustus 2006
(25 augustus 2006) De Duitse politie is op zoek naar meer verdachten van de mislukte aanslag met twee kofferbommen eind juli. Gisteren werd de tweede verdachte in Libanon gearresteerd. De federale recherche BKA vermoedt dat de twee deel uitmaken van een terroristische cel in Duitsland.
De tweede verdachte Jihad Hamad wordt momenteel door de Libanese veiligheidsdienst verhoord. Agenten van het Bundeskriminalamt (BKA) zijn daarbij aanwezig en zien er op toe dat de man niet wordt gemarteld. Hamad zou zichzelf hebben aangegeven, daartoe aangespoord door zijn vader. Volgens de Libanese politie beweert Hamad onschuldig te zijn. De Duitse politie verwacht dat de verhoren in de loop van de dag meer informatie over de aanslag zullen opleveren. Hamads medeverdachte Youssef Mohammed E. werd afgelopen zaterdag in Duitsland gearresteerd. De aanslag op twee Duitse treinen op 31 juli mislukte door een technische fout. De bommen, verstopt in koffers, explodeerden daardoor niet.
De Duitse politie gaat er vanuit dat de twee gearresteerde verdachten deel uitmaakten van een terroristische cel. Naar zeven anderen leden van deze cel is zij nu op zoek. Zij zouden uit het Ruhrgebied komen. Het hoofd van het BKA, Jörg Ziercke, noemt “religieus fanatisme” het motief van de aanslag. Volgens hem is met de tweede arrestatie het onmiddellijke gevaar voor Duitsland geweken.
De beide gearresteerde verdachten hebben elkaar waarschijnlijk in Duitsland leren kennen. Hen worden onder meer lidmaatschap van een terreurorganisatie en meerdere pogingen tot moord ten laste gelegd. Kanselier Angela Merkel zegt opgelucht te zijn over de tweede arrestatie. “Zo lang de man nog niet gepakt was, bleef het gevaar bestaan”. Ze gaat er vanuit dat de uitlevering van Hamad van Libanon naar Duitsland geen problemen oplevert. Duitsland en Libanon hebben echter geen uitleveringsverdrag.
De meeste Duitsers zijn overigens niet erg bang voor aanslagen, blijkt uit een opiniepeiling. Bijna 70 procent zegt niet te geloven dat zij zelf slachtoffer van een aanslag kunnen worden. In 2002 was dat nog 76 procent. Wel denkt één op de drie Duitsers dat er een aanslag zal plaatsvinden in Duitsland. 80 procent van de bevolking is voor het uitbreiden van cameratoezicht in treinen en bussen. 42 procent is tevens voorstander van de inzet van bewapende veiligheidsbeambten in de trein.
Spiegel Online
Bundesanwaltschaft nimmt weitere Verdächtige ins Visier
Deutsche fürchten keine Anschläge
ZDF Heute.de
Noch mehr Verdächtige im Visier?
Welt Online
BKA-Chef: In Deutschland hat sich eine terroristische Zelle gebildet
Reacties
Geen reacties aanwezig