Strijd om hervorming arbeidsmarkt begint
Nieuws

Achtergrond - 31 juli 2006

(31 juli 2006) De strijd om het belangrijkste project van de regering-Merkel, hervorming van de arbeidsmarkt, lijkt begonnen. Kanselier Merkel kondigde aan dat de werkloosheidswet Hartz IV ingrijpend op de schop gaat, de CSU wil het stakingsrecht flink inperken.

De grote coalitie begint dit najaar aan de moeder aller Duitse hervormingen: de herstructurering van de arbeidsmarkt. Weliswaar is het werkloosheidscijfer sinds februari langzaam gedaald van 12,2 tot 10,2 procent (vergelijk: in Nederland is dit 5,5 procent), experts verwachten niet dat deze daling van blijvende aard is. Duitsland heeft op dit moment 4,3 miljoen werklozen. Met name in de oostelijke deelstaten is de werkloosheid onverminderd hoog.

De CDU/CSU trekt zich van het zomerreces niets aan en heeft in de aanloop naar de onderhandelingen dit najaar de eerste schoten voor de boeg gelost. Minister-president van het Saarland Peter Müller (CDU) pleitte voor een soepeler ontslagrecht. Müller beklaagde de houding van de SPD, die hij “zeer inflexibel” noemde. Ook de Beierse CSU loopt zich warm. De partij wil onder meer dat het stakingsrecht wordt ingeperkt. De CSU vindt dat de huidige regeling staken te makkelijk maakt en zo bedrijfsleven en economie “onevenredig veel” schade toebrengt. Arbeidsplaatsen komen in gevaar, schrijven de Beierse christendemocraten in een principeverklaring. Staken mag pas als alle andere mogelijkheden uitgeput zijn.

Ook wil de Beierse partij het werkgevers makkelijker maken tijdelijke contracten af te sluiten. Dat is tegen het zere been van de SPD. In het regeerakkoord hebben de coalitiepartners afgesproken dat de proeftijd wordt verlengd tot twee jaar, daar tegenover staat dat tijdelijke contracten worden afgeschaft. Volgens de CSU gaat het regeerakkoord echter niet ver genoeg en moet het compromis worden opengebroken.

Kanselier Merkel heeft aangekondigd dat de werkloosheidswet Hartz IV, het paradepaardje van kanselier Schröders hervormingen, na het zomerreces als eerste aan de beurt is voor een ingrijpende verbouwing. Merkel wil vooral kijken of de wet werklozen wel voldoende prikkels geeft weer aan het werk te gaan. “Iemand die werkt, moet meer geld krijgen dan wanneer hij niet zou werken”, vatte de kanselier haar visie samen. Morrelen aan het regeerakkoord wees Merkel van de hand. De grote coalitie staat een zware klus te wachten, waarschuwde kanselier. Op het gebied van arbeidsmarktpolitiek liggen de voorstellingen van CDU en SPD “een heel eind uit elkaar”.

Spiegel Online
Merkel will Hartz IV noch einmal reformieren

Die Welt
CSU für Einschränkung des Streikrechts

Der Tagesspiegel
CSU fordert schärfere Reformen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger