Punkdiva Nina Hagen bezingt Jezus
Sven Ratzkes Duits-Nederlandse Nacht

Achtergrond - 7 mei 2012

Nina Hagen, de Duitse punk-legende, heeft zaterdag opgetreden in Amsterdam. Ze was de eregast van de Duits-Nederlandse Nacht in het Bimhuis. Deze bevrijdingsshow van cabaretier Sven Ratzke lijkt uit te groeien tot een jaarlijkse traditie.

Punkdiva Nina Hagen bezingt Jezus
© Sven Ratzke/ Danny Ellinger
Nina Hagen in het Bimhuis.

“We vieren vandaag de vrijheid”, begint Ratzke de avond. “We vieren dat Nederland geen regering heeft!” vervolgt hij. Luid gelach. Vanaf de eerste minuut boeit Sven Ratzke, presentator en organisator van de nacht, het publiek. De Duitse Nederlander voert de zaal moeiteloos mee in zijn wonderlijke wereld. In het Duits, Nederlands, Engels of een combinatie daarvan.

Voorgaande jaren trad een keur aan internationale sterren op in de bevrijdingsshow van Ratzke: Mathilde Santing, Theo Maassen, Claron McFadden en The Tiger Lillies. Dit jaar zijn de verwachtingen voor de avond dan ook hooggespannen. Ratzke heeft Nina Hagen, punk-legende uit Duitsland, weten te strikken voor een optreden.

Lili Marleen 

Eerst verschijnt onverwacht zangeres Ellen ten Damme ten tonele. Ietwat verlegen neemt ze het podium over van Ratzke. “Nou, ik ben dus de verrassing. Ik weet niet of dat zo leuk is, vast niemand zit op mij te wachten.” Het tegendeel blijkt waar. ‘Ich weiss nicht, zu wem ich gehore’, zingt Ten Damme. Daarna volgt nog een klassieker van Marlene Dietrich: Lili Marleen. "...wenn wir bei der Laterne stehen, wie einst Lili Marleen.” Het publiek zingt uit volle borst mee.

Ook Ratzke is een begenadigd zanger. Hij zingt over ‘Merkozy’, over kanselier Angela Merkel en oud-president Nicolas Sarkozy. Laatstgenoemde is in zijn lied een Franse gladjakker, die Merkel, het “Ost-Deutsche Frachtschiff”, meeneemt naar een café in Parijs alwaar hij haar toezingt: “Carla Bruni, elle est une femme, mais vous êtes une institution.”

Nina Hagen

 Afb.: Sven Ratzke/ Danny EllingerNa de pauze kondigt Ratzke dan eindelijk Nina Hagen aan. Er zitten duidelijk Hagen-fans in de zaal: met luid gejuich wordt ze onthaald. In haar zwarte haren een grote roze verentooi, in haar hand een zwarte parasol: Hagen is nog steeds een opvallende verschijning.

Verbazing alom is het daarom als Hagen begint met zingen. Geen harde punkrock, maar gospelachtige soul. In elk liedje bezingt ze Jezus, haar redder, die vrede brengt. Ongelooflijk, maar waar: Duitslands grootste punkdiva is tegenwoordig in de Heer en zingt slechts Zijn evangelie.

Unbeschreiblich weiblich 

Het wachten is op een paar goede punk-nummers. ‘Unbeschreiblich weiblich’, haar grote hit uit 1979, zal ze toch op zijn minst wel ten gehore brengen? Als Ellen ten Damme door Hagen het podium op wordt geroepen, leeft het publiek op: leven in de tent! Zou ze dan toch? Het is van korte duur: na een klein intermezzo zingt Hagen weer over haar verlosser.

Lichtelijk teleurgesteld blijft het publiek aan het einde van de avond achter. Over Ratzke en Ten Damme geen slecht woord, over Hagen des te meer. Weinig is er over van de punkrockster van weleer. “Het was alsof Jezus over de Sex Pistols heen kotste”, vat een bezoekster het optreden samen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger