Uitlevering in strijd met Duitse Grondwet
Nieuws

Achtergrond - 18 juli 2005

(18 juli 2005) Het hoogste federale gerechtshof van Duitsland, het Bundesverfassungsgericht, heeft de Duitse wet die de richtlijnen omtrent het Europees uitleveringsbevel uitvoert, nietig verklaard. Terreurverdachte en aanklager Mamoun Darkanzali, die van banden met Al Qaida wordt verdacht, is met onmiddellijke ingang vrijgelaten uit de gevangenis van Hamburg.

Het Bundesverfassungsgericht, dat waakt over de Duitse grondwet, vindt dat het Duitse uitvoeringsbesluit van de Europese uitleveringswet onrechtmatig inbreuk maakt op de Duitse grondrechten. De wetgever heeft volgens het gerechtshof te weinig voorzorgsmaatregelen getroffen voor de bescherming van Duitse verdachten. De wet is met de uitspraak feitelijk buiten werking gesteld.

Aanleiding voor het verwerpen van de uitleveringswet was de voorgenomen uitlevering van Mamoun Darkanzali, die in het Hamburgse netwerk van Mohammed Atta zou hebben gezeten. Atta was een van de zelfmoordpiloten in de aanslag op het World Trade Center in New York op 11 september 2001. Door gebrek aan bewijs kon Darkanzali in Duitsland niet worden vervolgd. Daarom zou hij worden uitgeleverd aan Spanje, waar een verdere strafvervolging wel mogelijk was. Door het besluit van het Bundesverfassungsgericht moet hij nu worden ontslagen uit de gevangenis.

De Duitse minister van justitie, Brigitte Zypries (SPD) reageerde teleurgesteld. Ze beschouwt het oordeel van het gerechtshof als een terugslag in de strijd tegen het terrorisme. Ze kondigde aan dat een nieuw voorstel voor de uitleveringswet binnen vier tot zes weken zal worden ingediend.

Het Europese uitleveringsbevel is een onderdeel van het Europese raambesluit, dat in 2002 genomen werd naar aanleiding van de terroristische aanslagen van 11 september 2001. In het raambesluit worden 32 categorieën delicten genoemd. Wanneer een misdaad onder één van deze categorieën valt, dan hoeft de rechterlijke macht niet meer te toetsen of het delict in beide landen strafbaar is en kan men direct tot uitlevering overgaan.

Zolang Duitsland nog geen nieuwe wet heeft, die de rechten van de burger beter waarborgt, mogen er geen Duitsers worden uitgeleverd aan andere lidstaten van de Europese Unie.

Spiegel Online
Schlappe für Zypries, Freiheit für Terrörverdächtigen

ZDFHeute.de
Karlsruhe schützt Deutsche für Auslieferung

Die Welt
Europäischer Haftbefehl ist verfassungswidrig

FAZ.NET
Darkazanli aus der Haft entlassen 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger