Linkervleugel SPD boos op Köhler
Nieuws

Achtergrond - 9 juni 2005

(9 juni 2005) De linkervleugel van de SPD richt zijn woede en onvrede over de gang van zaken rond de vervoegde verkiezingen nu op Bondspresident Horst Köhler. Köhler zou partijdig zijn, teveel naar zijn partij de CDU luisteren en informatie laten lekken. Schröder en partijvoorzitter Franz Müntefering moeten alle zeilen bijzetten om de aandacht op de verkiezingscampagne te richten.

Op 23 mei, de dag na de dramatische nederlaag van de SPD in Noordrijn-Westfalen, had Schröder een gesprek met Köhler en een paar van zijn ambtenaren. Daarin deed hij zijn voorstel om het parlement zijn vertrouwen in hem te laten opzeggen om vervroegde verkiezingen te kunnen organiseren. De reden zou niet, zoals openlijk verklaard werd, het feit zijn dat de oppositie in de Bondsraad, de deelstaatvertegenwoordiging, de meerderheid heeft, hetgeen het regeren praktisch onmogelijk maakt. Volgens opinieblad Der Spiegel zou Schröder tijdens het geheime overleg tegen Köhler hebben gezegd dat een “verhoogd chantage-potentieel” in de fractie en de coalitie voor hem de reden was om de vertrouwensvraag te stellen. De kritiek op zijn hervormingsbeleid zou binnen de SPD-fractie alleen maar toenemen en dus zou zijn regeringsmeerderheid “instabiel” zijn.

Vanwege het feit dat deze informatie naar buiten is gelekt is, kwam een stroom van kritiek los van voornamelijk linkse SPD-leden. Köhler is partijdig, vinden zij, luistert teveel naar de CDU en zou zich met verkeerde mensen omringen. Dat schaadt het vertrouwen, vinden zij. “Ik heb alle Bondspresidenten sinds 1966 meegemaakt”, aldus SPD-vice-fractievoorzitter Ludwig Stiegler, “maar geen enkele was politiek zo eenzijdig als Köhler.”

Direct daarop eisten Schröder en Müntefering van hun partijleden op te houden kritiek op Köhler te leveren en zich op de komende verkiezingen te richten. Müntefering meent dat de sociaal-democraten door alle nieuwe ontwikkelingen “uit hun gewone doen” zijn en dat ze daarom “ongewone dingen” zeggen. Hij verwacht dat de situatie na 4 juli beter wordt, als het SPD-verkiezingsprogramma vaststaat. “Dan zullen we weer als SPD marcheren.”

Schröder heeft inmiddels laten weten, dat als het hem op 1 juli niet lukt om weggestemd te worden, hij gewoon kanselier blijft en niet opstapt ten gunste van een andere kanselierskandidaat. Volgens de laatste opiniepeiling van het toonaangevende marktonderzoeksbureau Infratest/dimap zou de SPD als er nu verkiezingen waren slechts 28 procent van de stemmen winnen. CDU/CSU staat op 48 procent.

Ondertussen lijkt het erop dat de WASG, de linkse afsplitsing van de SPD, het met de PDS eens wordt over een nieuwe linkse partij. De WASG wil dat de PDS haar naam opgeeft of aanpast, omdat die teveel met Oost-Duitsland wordt geassocieerd. De PDS wil echter herkenbaar blijven voor haar Oost-Duitse kiezers. Komend weekend hopen beide partijen een compromis te vinden. Als ze samen aan de verkiezingen meedoen, zo hopen ze, is de kans groter dat ze de kiesdrempel van 5 procent halen om in de Bondsdag te komen.

Lees alles over de komende verkiezingen in ons verkiezingsdossier.

Süddeutsche Zeitung
"Köhler streut gezielt Informationen"
"Ich sitze mitten im Getümmel"

FAZ.NET
Machtwort von Müntefering: Angriffe auf Köhler einstellen

Der Spiegel
Müntefering sieht eigene Autorität beschädigt

Reuters
Zeitung: Gespräche zwischen PDS und WASG offenbar vor Durchbruch

ZDF Heute
Müntefering: Attacken auf Köhler einstellen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger