Kapitalismedebat houdt gemoederen bezig
Nieuws

Achtergrond - 29 april 2005

(29 april 2005) De kritische discussie over het kapitalisme, die SPD-voorzitter Franz Müntefering onlangs aanwakkerde, kan maar op weinig sympathie rekenen van de Duitse werkgeversorganisaties. Medestanders vindt Müntefering daarentegen onder de bevolking en binnen zijn eigen partij.

Dieter Hundt, voorzitter van de landelijke overkoepelende werkgeversorganisatie, noemde het “misselijkmakend, wat er op dit moment in dit land gebeurt”. In het actualiteitenprogramma ‘Berlin Mitte’ betitelde hij de kapitalismekritiek van Müntefering als “zeer schadelijk” voor Duitsland, omdat het investeerders zou afschrikken. “Dat is toch niet patriottistisch. Erger kan haast niet.” Die kritiek wordt gedeeld door de voorzitter van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Duitsland, die tegenover de Berliner Zeitung verklaarde, dat “elke multinational veel mogelijkheiden heeft om te investeren. De heer Münterfering heeft de optie Duitsland nu niet bepaald aantrekkelijker gemaakt.”

Volgens een enquête van televisiezender ZDF is niettemin 74 procent van alle Duitsers het eens met Münteferings kritiek op Duitse bedrijven, die ondanks hoge winstcijfers arbeidsplaatsen schrappen. Bovendien weet hij zich gesteund door zijn eigen partij. Secretaris-generaal van de SPD Klaus Uwe Benneter legt uit dat het gaat om een wezenlijke vraag: “Als je de cijfers ziet van bijvoorbeeld de Deutsche Bank – alleen al in het eerste kwartaal een winst van 1,1 miljard euro – dan kun je zeggen dat wij de gunstigste uitgangspositie en de beste randvoorwaarden hebben geschapen voor deze grote bedrijven. Dan moeten zij nu ook in staat zijn om tenminste een deel van hun verantwoordelijkheid te nemen en hier arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen.”

Ondertussen zal de Duitse regering vandaag bij monde van minister Wolfgang Clement (SPD) van Economische Zaken bekendmaken, dat de economische groeiprognoses voor 2005 van 1,6 tot 1,0 procent zullen worden bijgesteld. Daarmee is de regering nog altijd optimistisch. De zes belangrijkste economische onderzoeksinstituten in Duitsland houden de economische groei dit jaar op 0,7 procent, de Europese Commissie gaat uit van 0,8 procent.

Der Spiegel
'Arbeitgeber werfen Müntefering unpatriotisches Verhalten vor'

FAZ
'Regierung senkt Wachstumsprognose'

Die Welt 
'Münteferings Kampagne verfängt nicht'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger