SPD levert forse kritiek op Duitse bedrijven
Nieuws
Achtergrond - 19 april 2005
(19 april 2005) Na de rede van SPD-voorzitter Franz Müntefering afgelopen weekend, waarin hij het Duitse bedrijfsleven fors bekritiseerde, vallen zijn partijgenoten hem bij. Vice-voorzitter Ute Vogt roept zelfs op tot een boycot van bedrijven, die onnodig mensen ontslaan. De CDU en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zijn het met de kritiek niet eens.
Ute Vogt, plaatsvervangend voorzitter van de SPD, wil dat consumenten de manier waarop bedrijven zaken doen, kritisch in de gaten houden. "Het heeft wel degelijk effect als consumenten zich bij hun koopgedrag ook laten leiden door de sociale betrokkenheid van bedrijven, of bedrijven arbeidsplaatsen creëren of juist mensen ontslaan", aldus Vogt.
Müntefering bekritiseerde dit weekend "de groeiende macht van het kapitaal" en het Duitse bedrijfsleven. "Sommige financiële investeerders denken geen seconde aan de mensen wier arbeidsplaatsen ze vernietigen", aldus de SPD-voorzitter. Ook mensen uit het bedrijfsleven gedragen zich volgens hem alsof er überhaupt geen grenzen en regels meer bestaan.
Minister Wolfgang Clement van Economische Zaken viel zijn partijgenoot bij. "Sommige ontwikkelingen zijn verkeerd en dan moet het een partijvoorzitter ook maar eens worden toegestaan, drastisch op deze misstanden te wijzen." Ook kanselier Gerhard Schröder steunt de kern van de kritiek. In zijn regeringsverklaring van afgelopen maart wees hij er al op dat economische bedrijvigheid ook met maatschappelijke verantwoordelijkheid gepaard moet gaan. Dat is precies, maar in iets andere woorden, wat Müntefering zei, aldus Schröder na een ontmoeting met de bestuursvoorzitters van grote Duitse bedrijven.
Kritiek krijgt Müntefering van vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en van oppositiepartij CDU. Zij verwijten hem verkiezingsretoriek zo vlak voor de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen op 22 mei. Bovendien, zo vindt de minister-president van de deelstaat Saksen-Anhalt Wolfgang Böhmer (CDU), schaden "dergelijke klassenstrijdachtige teksten de economische positie van Duitsland".
Süddeutsche Zeitung
"Es muss erlaubt sein, auf Missstände krass hinzuweisen"
"Bei manchen Unternehmern stimmt die Ethik nicht"
Der Spiegel
SPD-Vize Vogt ruft zum Boykott von Job-Killern auf
Reacties
Geen reacties aanwezig