Deelstaten willen meer inspraak in Europa
Nieuws

Achtergrond - 28 april 2005

(28 april 2005) De Duitse deelstaten willen meer te zeggen krijgen over Europese aangelegenheden. Vandaag spreekt kanselier Schröder met vier minister-presidenten over hun steun aan de Europese grondwet. Daarover zal het Duitse parlement half mei stemmen. Schröder wil voorkomen dat de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, tegen de grondwet stemt.

De deelstaten zijn inhoudelijk voor de Europese grondwet, maar willen meer te zeggen hebben over belangrijke beslissingen binnen de Europese Unie (EU). Daarover spreekt Schröder (SPD) vandaag met Edmund Stoiber (CSU, Beieren), Günther Oettinger (CDU, Baden-Württemberg), Kurt Beck (SPD, Rheinland-Pfalz) en Klaus Wowereit (SPD, Berlijn). Stoiber wil "concrete voorstellen" doen om de Bondsdag en de Bondsraad meer bevoegdheden te geven in Europese aangelegenheden. Volgens hem moet voorkomen worden dat de deelstaten pas hun bezwaren kenbaar kunnen maken, als de beslissingen genomen zijn. "Dan kunnen we er nauwelijks meer iets aan veranderen", aldus Stoiber. Zo ging dat volgens hem met de richtlijnen over roetdeeltjes, het Europese arrestatiebevel en de antidiscriminatiewetgeving. De discussie daarover op nationaal niveau zou veel te laat begonnen zijn.

Schröder wil dat het Duitse parlement de Europese grondwet goedkeurt voordat de Fransen er op 29 mei over mogen stemmen. Uit opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de Franse bevolking tegen de Europese grondwet is. De Britse premier Tony Blair heeft aangekondigd dat er in zijn land geen referendum komt als de Fransen tegen stemmen. "We houden in Groot-Brittannië geen referendum over niets", aldus Blair. In Duitsland zullen Bondsdag en Bondsraad op 12 mei over de grondwet stemmen.

De woordvoerder van de Duitse Grünen in het Europese parlement is zeer verontwaardigd over de eisen van de minister-presidenten: "Het is ongelooflijk dat afgevaardigden van CDU en CSU in de Bondsdag tegen willen stellen, terwijl de christendemocraten in het Europese Parlement, inclusief die van de CSU, al voor hebben gestemd."

In Duitsland mogen de deelstaten op een aantal gebieden een eigen beleid voeren, zoals bijvoorbeeld bij onderwijs. Al eerder heeft een commissie die de werking van het federale stelsel in Duitsland heeft bestudeerd, adviezen gegeven die competenties op een aantal gebieden in te perken. Tot uitvoering van die adviezen is het niet gekomen, omdat niet alle betrokkenen zich in het concept van de commissie konden vinden. Onlangs werd voorgesteld een nieuwe commissie in te stellen, die nogmaals de rol van de deelstaten moet bestuderen.

ZDF Heute
Länder wollen mehr Mitsprache bei EU-Entscheidungen

Der Spiegel
Kanzler buhlt um Länderchefs

Die Welt
Bundesländer wollen in Brüssel stärker mitreden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger