Rechter versterkt positie van patiënten die euthanasie willen
Kort nieuws - 3 maart 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebIn "extreme uitzonderingssituaties" mag de Duitse staat mensen geen medicijnen weigeren waarmee ze een eind aan hun leven kunnen maken. Dat volgt uit de uitspraak van een rechter in Leipzig donderdag.
Het Bundesverwaltungsgericht heeft een man in het gelijk gesteld die al jaren procedeert tegen het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM). Dat weigerde in 2004 zijn ernstig zieke vrouw medicijnen te geven waarmee ze haar leven kon beëindigen. De vrouw was vanaf haar nek verlamd, werd kunstmatig beademd, leed veel pijn en vond haar leven ondraaglijk. Uitendelijk maakte ze in 2005 in Zwitserland een eind aan haar leven.
De rechter zegt nu dat het BfArM de vrouw de medicijnen niet zonder meer had mogen weigeren en had moeten onderzoeken of in dit geval een uitzondering gemaakt had kunnen worden. De rechter motiveerde de uitspraak met het algemene persoonlijkheidsrecht. Het oordeel betekent een versterking van het recht van patiënten op een zelfbepaalde dood.
De Deutsche Stiftung Patientenschutz is het niet eens met het oordeel en noemt het "een slag in het gezicht van de zelfmoordpreventie in Duitsland". Volgens de organisatie is het goed dat de Bondsdag in 2015 georganiseerde hulp bij zelfdoding heeft verboden. Dat deed de Bondsdag na een lang debat over euthanasie. Anders dan in Nederland mogen artsen in Duitsland niet zelf dodelijke middelen aan patiënten toedienen. Familieleden en andere naasten die ernstig zieke patiënten helpen met sterven dreigt geen straf. Ook artsen worden in individuele gevallen niet vervolgd. Lees meer bij tagesschau.de
Lees op Duitslandweb meer over de Duitse euthanasiewetgeving
Lees meer over 'Maatschappij':
Zingende oma’s in opstand tegen extreemrechts
Tienduizenden Duitse senioren sloten zich aan bij de Omas gegen Rechts. In Hamburg zingen ze in koor tegen de AfD
Aanslag Maagdenburg overschaduwt Duits kerstfeest
Na de aanslag op de kerstmarkt in Maagdenburg wordt gezocht naar fouten in het systeem.
Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten
Fabian werkt bij EXIT en helpt neonazi's die dat milieu willen verlaten. Hij treedt naar buiten ondanks bedreigingen. Serie Burgermoed #2.
Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag
Twee jaar geleden werd een groep gearresteerd die een staatsgreep wilde plegen. In de processen worden veel details bekend.
Reacties
Geen reacties aanwezig