Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechter versterkt positie van patiënten die euthanasie willen

Kort nieuws - 3 maart 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In "extreme uitzonderingssituaties" mag de Duitse staat mensen geen medicijnen weigeren waarmee ze een eind aan hun leven kunnen maken. Dat volgt uit de uitspraak van een rechter in Leipzig donderdag.

Het Bundesverwaltungsgericht heeft een man in het gelijk gesteld die al jaren procedeert tegen het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM). Dat weigerde in 2004 zijn ernstig zieke vrouw medicijnen te geven waarmee ze haar leven kon beëindigen. De vrouw was vanaf haar nek verlamd, werd kunstmatig beademd, leed veel pijn en vond haar leven ondraaglijk. Uitendelijk maakte ze in 2005 in Zwitserland een eind aan haar leven.

De rechter zegt nu dat het BfArM de vrouw de medicijnen niet zonder meer had mogen weigeren en had moeten onderzoeken of in dit geval een uitzondering gemaakt had kunnen worden. De rechter motiveerde de uitspraak met het algemene persoonlijkheidsrecht. Het oordeel betekent een versterking van het recht van patiënten op een zelfbepaalde dood.

De Deutsche Stiftung Patientenschutz is het niet eens met het oordeel en noemt het "een slag in het gezicht van de zelfmoordpreventie in Duitsland". Volgens de organisatie is het goed dat de Bondsdag in 2015 georganiseerde hulp bij zelfdoding heeft verboden. Dat deed de Bondsdag na een lang debat over euthanasie. Anders dan in Nederland mogen artsen in Duitsland niet zelf dodelijke middelen aan patiënten toedienen. Familieleden en andere naasten die ernstig zieke patiënten helpen met sterven dreigt geen straf. Ook artsen worden in individuele gevallen niet vervolgd. Lees meer bij tagesschau.de 

Lees op Duitslandweb meer over de Duitse euthanasiewetgeving

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger