Discussie over quotum Duitstalige muziek
Nieuws
Achtergrond - 30 september 2004
(30 september 2004) In Duitsland is opnieuw discussie ontstaan over het invoeren van een quotum voor Duitstalige muziek op de radio. Ruim vijfhonderd Duitse kunstenaars en een aantal politici willen met dit quotum bereiken dat Duitstalige muziek meer aandacht krijgt. Minister Clement van Economische Zaken en de radiozenders zijn tegen. Gisteren vond er daarom een speciale openbare zitting plaats in de Bondsdag.
Tijdens de opening van de popbeurs Popkomm gisteren in Berlijn liet minister Clement weten dat hij veel meer ziet in vrijwillige afspraken tussen zenders en de muziekindustrie. "Ik ben er van overtuigd dat zo'n zelfverplichting effectiever en eenvoudiger is dan andere stappen - vraag vooral niet naar de wetgever in deze sectoren", aldus de minister.
De discussie ontstond door een initiatief van Duitse muzikanten Musiker in eigener Sache, die vinden dat zij alleen een kans hebben als er een vast aandeel voor hun muziek in het programma van Duitse zenders is gegarandeerd. Zij eisen daarom dat radioprogramma's verplicht worden de helft van de tijd Duitse muziek te draaien, waarvan ook weer de helft van de tijd besteed wordt aan Duitse nieuwkomers. "Een quotum is dringend nodig om talent een kans te geven", aldus Gerd Gebhardt, voorzitter van de Duitse Phonoverbände. 'De media in ons land weerspiegelen niet meer de cultuur in ons land", aldus Jim Rakete van Musiker in eigener Sache. "Niemand vindt het woord quotum prettig, maar er moet een indicator voor Duitse muziek op de radio komen." De muzikanten weten zich gesteund door politici als Bondsdagpresident Wolfgang Thierse (SPD) en Antje Vollmer, vice-president van de Bondsdag en voor Die Grünen verantwoordelijk voor cultuurbeleid. Voorstanders verwijzen naar Frankrijk, waar zenders sinds 1994 verplicht zijn 40 procent van de tijd Franstalige muziek te draaien. Doen ze dat niet, dreigen geldboetes of het intrekken van hun licentie.
De radiozenders voelen niets voor een opgelegd muziekquotum. Tijdens de openbare zitting in de Bondsdag gisteren bleken commerciële en publieke zenders samen front te vormen tegen het initiatief. De commerciële zenders dreigen zelfs naar de rechtbank te stappen als het doorgaat. "Ons criterium is wat de luisteraars willen horen", aldus de voorzitter van de ARD-radio Gernot Romann. "Partijen kunnen niet bepalen wat de luisteraars willen horen." Hans-Jürgen Kratz van het Verband Privater Rundfunk benadrukte dat een quotum het marktmechanisme buiten spel zet, zenders dwingt oneconomisch te werken en dat daardoor arbeidsplaatsen in gevaar komen. De FDP keurt het initiatief dan ook af. Bij de zitting was ook de Franse cultuurminister Jacques Toubon aanwezig. Hij steunde het initiatief van de muzikanten en wees op de positieve ervaringen die in Frankrijk met een muziekquotum zijn opgedaan. De verkoop van Franstalige platen is volgens hem gestegen en jonge kunstenaars hebben meer kans gekregen om zich te profileren.
De laatste tijd is er juist een opleving in de Duitstalige muziek te zien. Jonge bands als Wir sind Helden, 2Raumwohnung en Sportfreunde Stiller scoren hits en zijn veel op de Duitse radio te horen. Bovendien is de Duitse regering niet bevoegd om een muziekquotum in te voeren: dat is een zaak voor de deelstaten.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Musiker und Politiker streiten um Radioquote für deutsche Musik
Die Welt
"Bloß kein Ruf nach neuen Gesetzen"
Der Spiegel
"Bloß kein Ruf nach neuen Gesetzen"
Reacties
Geen reacties aanwezig