Balkenende looft Duits verzet
Nieuws

Achtergrond - 21 juli 2004

(21 juli 2004) Minister-president Balkenende hield gisterenavond in Berlijn een toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de mislukte bomaanslag op Hitler, gisteren zestig jaar geleden. Onder zijn gehoor bevonden zich bondskanselier Schröder, president Köhler en vijfhonderd rekruten van het Duitse leger die tijdens een ceremonie de eed van trouw aflegden.

Zijn rede sprak Balkenende uit op de binnenplaats van het 'Benderblock', waar tijdens het nazi-bewind het ministerie van Oorlog was gevestigd en dat nu onderdeel uitmaakt van het ministerie van Defensie. Zestig jaar geleden werd op deze plaats de pleger van de aanslag, Graf Von Stauffenberg, geëxecuteerd.

In zijn toespraak stond de premier uitgebreid stil bij de mislukte aanslag, die zestig jaar geleden aan vele samenzweerders het leven kostte. Hij prees de moed van het Duitse verzet tegen Hitler en plaatste dit verzet in een Europese dimensie van een gemeenschappelijke waardengemeenschap. Onder andere wees hij hierbij op het contact dat vanuit kringen rond de samenzweerders werd gezocht met verzetsorganisaties in door Duitsland bezette landen, waaronder Nederland. "De aanslag op Hitler door Graf von Stauffenberg en zijn medestanders was een daad die getuigde van grote moed en diepe overtuiging…hun uitzonderlijke daad van verzet vestigde hier en in de rest van Europa de aandacht op het 'andere Duitsland'. Een Duitsland met een grote en rijke erfenis op het gebied van cultuur, Bildung en rechtsstaat…de contacten tussen verzetsdeelnemers in beide landen en de aanslag van 20 juli vormden een belangrijke grondslag voor het herstel van de onderlinge betrekkingen in het naoorlogse Europa", aldus Balkenende.

De premier roemde in zijn rede de samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse legers, onder andere in Afganistan. Aan het eind van zijn toespraak haalde hij de laatste woorden aan die verzetsstrijder Hans Scholl van 'Die weisse Rose' voor zijn executie in 1943 sprak: "es lebe die Freiheit".

Süddeutsche Zeitung
Das Vermächtnis der Offiziere

Der Spiegel
Schröders Brückenschlag

Download de toespraak van de minister-president als Word-document.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger