Hofleverancier Europa naar de stembus
Europese verkiezingen in Duitsland

Achtergrond - 11 juni 2004

(10 juni 2004) Aanstaande zondag mogen 63,5 miljoen kiesgerechtigde Duitsers naar de stembus om 99 Duitse afgevaardigden voor het Europees Parlement te kiezen. De Duitsers hebben de keuze uit maar liefst 967 kandidaten, verdeeld over 24 kieslijsten. Toch gaat vrijwel alle aandacht uit naar de vijf partijen die zijn vertegenwoordigd in het nationale parlement, de Bondsdag. Ook in Duitsland baseren de kiezers hun Europese stemgedrag grotendeels op hun mening over de landelijke politiek.

Uiteindelijk is het belang van een machtspositie binnen het Europees Parlement - ongeacht of zij relatief danwel absoluut wordt bekeken - vrij betrekkelijk. De Europese Unie wordt immers niet alleen vanuit het parlement bestierd. Zo wordt op dit moment druk onderhandeld over de stemverhouding binnen de Europese Raad van Ministers, de vertegenwoordiging van de nationale regeringen op Europees niveau, die verantwoordelijk is voor de Europese besluitvorming. Inzet vormt het voorstel van de zogeheten 'dubbele meerderheid'. Volgens dit plan kan de Raad toekomstig een voorstel aannemen, wanneer de ministers van minimaal de helft van de lidstaten plus één (in casu dus 13) ermee instemmen, en deze lidstaten tezamen minimaal 60 procent van de EU-bevolking omvatten (270 miljoen inwoners). Dit plan is gunstig voor het druk bevolkte Duitsland: een coalitie met Frankrijk en Groot-Brittannië zou voldoende zijn om een voorstel in de Europese Ministerraad te blokkeren. Tegen dit voorstel is dan ook verzet gerezen onder kleine en middelgrote landen. Inmiddels geldt het als waarschijnlijk, dat de formule van de 'dubbele meerderheid' wordt aangepast ten gunste van de kleinere landen. Door een besluit bijvoorbeeld pas geldig te verklaren, wanneer 65 procent van de Europese bevolking er indirect mee instemt (in plaats van 60), neemt het relatieve gewicht van Duitsland af. Bondskanselier Gerhard Schröder heeft al aangegeven dat Duitsland bereid is water bij de wijn te doen. Dat zou kunnen betekenen dat tijdens de Europese top van 17 en 18 juni in Ierland overeenstemming wordt bereikt over het stemprincipe in de Ministerraad. Lukt dit echter niet, dan moet vanaf 1 juli onder Nederlands EU-voorzitterschap naar een oplossing worden gezocht.

Mark Schenkel is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft regelmatig artikelen voor het Duitslandweb. Momenteel studeert hij aan deHumboldt Universitätin Berlijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger