Zon, wind en water op conferentie in Bonn
Nieuwsflash

Achtergrond - 4 juni 2004

(4 juni 2004) Als de gijzelingsactie in Saudi-Arabië eind mei iets aangetoond heeft, dan is het wel de mondiale afhankelijkheid van olie. Nadat moslimextremisten in de oliestad Khobar 22 mensen hadden omgebracht, is de oliemarkt in paniek geraakt. Dinsdag bereikte de toch al hoge olieprijs het hoogste niveau in 21 jaar. Het is een wrange constatering, maar de onrust die het moslimextremisme uitlokt heeft de conferentie voor duurzame energie, die op dit moment in Bonn plaatsvindt, geen windeieren gelegd.

Bondskanselier Schröder heeft donderdag op de voorlaatste dag al van de conferentie Renewables 2004 een extra 500 miljoen euro aan kredieten toegezegd voor de uitbouw van duurzame energie in ontwikkelingslanden. "De actuele ontwikkeling toont de noodzakelijkheid aan, betrouwbare afspraken te maken om de globale energiepolitiek te heroriënteren", aldus Schröder. Het is volgens hem de hoogste tijd "dat we onze woorden en goede voornemens laten volgen door daden".

Duurzame energie is één van de stokpaardjes van de rood-groene regeringscoalitie, die na haar aantreden in 1998 geleidelijke stopzetting aankondigde van de Duitse kernenergie. Daarnaast zijn de belastingen op brandstof en electriciteit sterk verhoogd. Duitsland behoort tegenwoordig tot een van de grootste leveranciers van windenergietechniek ter wereld.

De conferentie, met meer dan drieduizend deelnemers uit meer dan 150 landen de grootste die ooit over dit thema heeft plaatsgehad, vindt plaats van 1 t/m 4 juni Bonn. De stemming werd door milieu-minister Jürgen Trittin ( Die Grüne n) erg positief gekarakteriseerd. Hij verklaarde een "gevoel van bewustwording" te bespeuren. "Het tijdperk van duurzame energie is begonnen".

In die context past ook de uitspraak van de vice-fractievoorzitter van de SPD, Michael Müller, die oppositieleider Edmund Stoiber ( CSU) een "representant van het oude denken" noemde. Het kwam Stoiber op felle kritiek van zijde van de regeringscoalitie te staan, toen hij met het oog op de geopenbaarde wereldwijde afhankelijkheid van olie, verklaarde de kernenergie te willen uitbouwen.

De regering wil duurzame energie ook gebruiken om de armoede in ontwikkelingslanden terug te dringen. Als die met behulp van wind of zon zelf energie kunnen genereren, zal hun afhankelijkheid van andere landen wezenlijk afnemen en hun rijkdom toenemen, is de in Bonn algemeen gedragen gedachte. Experten hebben berekend dat de opgestuwde olieprijs de ontwikkelingslanden 60 miljard euro aan extra kosten bezorgt, evenveel als jaarlijks in totaal aan ontwikkelingshulp wordt uitgegeven.

Vandaag zal de conferentie eindigen met een 'Declaratie van Bonn' en een actieprogramma. Daarin zullen regio's en landen aangeven, wat ze de komende jaren concreet willen doen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Donderdagavond lagen al meer dan 130 van dergelijke plannen van regeringen, groepen van landen of organisaties op tafel.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger