Regeringsadviseur wil nieuw beleid Oost-Duitsland
Nieuwsflash
Achtergrond - 6 april 2004
(6 april 2004) De economische crisis in Duitsland wordt voor een groot deel veroorzaakt door de hoge kosten van de wederopbouw van Oost-Duitsland. Het geld dat in de nieuwe deelstaten wordt geïnvesteerd, moet anders worden verdeeld. Er moet een Sonderwirtschaftszone in Oost-Duitsland ingericht worden en daar moet een Ost-Koordinator, die zich alleen maar bezig houdt met de opbouw van dit gebied, voor worden benoemd. Dit zegt de Duitse regeringsadviseur Klaus von Dohnanyi.
Nieuwsflash
Dohnanyi (SPD) vindt dat de Oost-Duitse deelstaten niet meer alleen mogen bepalen waar de subsidies, die ze van de Bond krijgen, voor worden gebruikt. "De deelstaten concurreren op een onzinnige manier met elkaar. Daarom moet de Bond mede bepalen waar de middelen voor Aufbau Ost voor worden gebruikt." De commissie van experts van Dohnanyi pleit bovendien voor een concentratie van de middelen rondom een aantal groeikernen en voor tegemoetkomingen voor loonkosten, openingen bij de CAO-onderhandelingen en deregulering. Ze wil een speciale economische zone in het grensgebied met Polen en Tsjechië inrichten, dat door de uitbreiding van de EU in een bijzonder zware concurrentiepositie belandt.
Op dit moment is verkeersminister Manfred Stolpe (SPD) verantwoordelijk de Oost-Duitse deelstaten. Volgens Dohnanyi is dat niet voldoende en moet er een coördinator komen die zich alleen maar met de opbouw van Oost-Duitsland bezighoudt. Bovendien heerst er ook kritiek op het beleid van Stolpe. Volgens FDP-secretaris-generaal Cornelia Pieper heeft Stolpes politiek gefaald en moet Schröder hem ontslaan. De Oost-Duitse financiële expert Stephan Hilsberg (SPD) vindt dat de nieuwe deelstaten zelf ook schuldig zijn aan de slechte economische situatie waarin ze verkeren. Vooral in Brandenburg zouden fouten zijn gemaakt bij de verdeling van subsidies. In deze deelstaat was Stolpe minister-president voor hij minister van Verkeer werd.
Stolpe heeft intussen aangekondigd zijn koers te wijzigen. Afgelopen vrijdag heeft hij na overleg met de minister-presidenten van de Oost-Duitse deelstaten besloten de subsidies anders te verdelen. De middelen moeten vooral in bepaalde gebieden worden ingezet en niet meer gelijkmatig over alle gebieden worden verdeeld. In de deelstaten die door de CDU worden geregeerd, zijn deze ideeën positief ontvangen. In Mecklenburg-Vorpommern en Brandenburg, die door de SPD worden geregeerd, heerst echter kritiek op het nieuwe beleid. Matthias Platzeck, minister-president van Brandenburg, is bang dat met deze maatregelen het Oosten verwordt tot een Billiglohnregion. Volgens hem heeft Oost-Duitsland met lage lonen geen toekomst. Platzeck wil bovendien dat er meer nadruk gelegd wordt op hetgeen wel is gelukt de afgelopen jaren.
Süddeutsche Zeitung
"Wir brauchen einen Ost-Koordinator"
Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Aufbau Ost nicht gescheitert"
Der Spiegel
Stolpe verkündet das Ende des Gießkannenprinzips
Zie ook:
Der Spiegel: Helmut Kohl - Kanzler des Niedergangs
Reacties
Geen reacties aanwezig