Duitslandweb logo Duitslandweb

Grootste Bondsdag ooit wordt flink duurder

Kort nieuws - 26 september 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De nieuwe Bondsdag heeft 709 zetels in plaats van de 630 van de afgelopen vier jaar. Dat gaat veel geld kosten.

De uitbreiding van de Bondsdag kan 50 tot 75 miljoen euro per jaar meer gaan kosten. De Bild Zeitung berekende dat de extra kosten de komende vier jaar 200 miljoen euro zullen zijn, de Bund der Steuerzahler komt uit op 300 miljoen euro. Het gaat daarbij om de salarissen van de afgevaardigden, hun medewerkers en om kantoorspullen, laptops en mobiele telefoons waar ze recht op hebben. Daarnaast verlaten door de komst van de AfD en de FDP in het parlement meer afgevaardigden dan anders de Bondsdag en die hebben recht op wachtgeld. Zo verliezen CDU/CSU en SPD 105 parlementariërs. Verder mag elk Bondsdaglid elk jaar twee groepen van maximaal 50 personen naar Berlijn uitnodigen, ook dat gaat nu veel extra geld kosten. De Bund der Steuerzahler wil een nieuw kiesrecht en een maximum aan het aantal afgevaardigden in de Bondsdag. Lees meer bij tagesschau.de

Het aantal zetels in de Bondsdag ligt niet vast vanwege het ingewikkelde kiesstelsel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger