Seksistische Bachelor oogst kritiek in Wenen
Nieuwsflash
Achtergrond - 24 november 2003
(24 november 2003) In Oostenrijk is commotie ontstaan rondom het programma 'Der Bachelor', dat vorige week in Oostenrijk en Duitsland van start is gegaan. Om het maken van een aparte versie voor Oostenrijk te voorkomen heeft de Duitse zender RTL een overeenkomst gesloten met de Oostenrijkse publieke omroep ORF. De ORF ligt nu onder vuur, omdat het format niet aan zou sluiten bij de kwaliteitseisen van de zender.
"Lovetainment, wie es im deutschen Fernsehen noch nie zu sehen war", zo beschrijft RTL de nieuwe serie. Overgewaaid uit de Verenigde Staten, bleek het format een waar kijkcijferkanon. Ook in Nederland was Bachelor Roderick - met name onder vrouwelijke kijkers - gedurende de weken dat serie liep gespreksonderwerp nummer 1. Afgelopen woensdag is het programma van start gegaan in Duitsland en Oostenrijk. De Bachelor heet Marcel, is eind 20 en heeft bijna alles. Een uiterlijk volgens het boekje, geld - als kind ging hij met de privéjet van zijn ouders op vakantie - en baan bij een beroemde Zwitserse bank.
Marcel moet de komende weken een keuze maken uit 25 vrouwen, waarvan er vijf afkomstig zijn uit Oostenrijk. Zij waren duidelijk gecharmeerd van hem, zo bleek tijdens de eerste aflevering afgelopen woensdag, die in Duitsland zo'n 3 miljoen mensen trok. Bij de kennismaking riep Katharina: "Du riechst so gut", Juliana kirde "Wir werden eine super schöne Zeit haben." En een derde: "Er ist optisch total mein Typ! Bingo!" Ook de one-liners van Marcel waren niet van de lucht: "Ich habe nichts gegen Tiere, aber ich habe nicht das Glück, Haustiere zu haben." Achteraf vond hij dat de kennismaking uit "alles gute Gespräche" had bestaan.
Een aantal Oostenrijke politici deelt deze mening niet. In Oostenrijk wordt het programma door de zender ORF uitgezonden, die daarvoor een overeenkomst gesloten heeft met RTL. Een deel van de deelnemers is van Oostenrijkse afkomst; op deze manier hoeft er geen aparte Oostenrijkse versie van het programma gemaakt te worden. Aangezien ORF een publieke omroep is, is de staat medeverantwoordelijk voor de inhoud van de zender. Veel politici vinden het naar hun mening seksistische programma niet thuishoren op een publieke zender. "Stumpfsinnige Fleischenbeschau", is het al genoemd. De voorzitter van de ORF-stichtingsraad, het toezichtorgaan van de zender, die woensdagavond ook afstemde op ORF 1, liet weten "die platteste Klischees bis zur Peinlichkeit" gezien te hebben. Een politica van de FPÖ toonde zich teleurgesteld dat de directeur van de ORF, Monika Lindner, uitgerekend als vrouw het programma doorgang had laten geven. Lindner verdedigt zich met de argumenten dat het programma in het buitenland uitermate succesvol is. Het programma zou volgens haar sowieso te zien zijn geweest in Oostenrijk via Duitse zenders. Als dat het geval was, aldus de redenering van Lindner, waarom dan niet via de ORF? Zij toont zich hiermee gevoelig voor kijkcijfers en reclameopbrengsten. ORF-programmadirecteur Reinhard Scolik begrijpt helemaal niets van alle kritiek; hij herkent in het RTL- format "nichts verwerfliches".
De zender heeft wel toegegeven dat het programma niet helemaal tot de kernactiviteiten van de ORF behoort; daarom is besloten tot het maken van "begeleidende uitzendingen" die thema's als emancipatie van de vrouw, clichés en seksisme verder uitdiepen.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Die Mitgift
Die Welt
"Wir werden eine super schöne Zeit haben"
Mainpost.de
Kritik an "The Bachelor" hält in Österreich an
Reacties
Geen reacties aanwezig