Vogts: "Wir können ein Wunder schaffen"
Nieuwsflash

Achtergrond - 19 november 2003

(19 november 2003) De Duitse kranten berichten vandaag uitgebreid over de beslissende play-off wedstrijd van vanavond tussen Nederland en Schotland. Verwonderlijk is dat niet, gezien de beladen 'voetbalverhouding' die er bestaat tussen Nederland en Duitsland. Daarnaast is de trainer van de Schotten ook nog eens een Duitser: Berti Vogts, die zelf deel uitmaakte van de Duitse Mannschaft in 1974…

Berti \ De Duitse commentatoren zijn het erover eens dat Oranje in theorie superieur is aan de Schotten; onderwerp van discussie is veel meer het gebrek aan discipline, de arrogantie van enkele spelers en andere geruchten die de ronde doen omtrent het Nederlands Elftal. Krantenkoppen als 'Die letzte Chance der verlorenen Generation', 'Saufgelage nach der Glasgow-Pleite' en 'Holland hat nur ein Problem - der Guten zuviel' illustreren dit. Net als in de Nederlandse pers wordt er gespeculeerd over het ontbreken van de chemie tussen Kluivert en Van Nistelrooy, het feest in Amsterdam waar een groot deel van de selectie na afloop van de wedstrijd naartoe zou zijn geweest en de vraag of het niet beter is meer jonge spelers op te stellen.

Onze Nederlandse commentatoren zijn desgevraagd ook bereid hun mening buiten de landsgrenzen te ventileren. Uit de kranten blijkt dat de logica van Johan Cruyff ook in Duitsland prima begrepen wordt. "König Johan der Letzte" liet aan enkele Duitse kranten weten de huidige selectie als "verlorene Generation" te beschouwen, mochten ze de eindronde in Portugal niet halen. Youri Mulder, oud-speler van Schalke '04, heeft zijn pijlen vooral gericht op Dick Advocaat. Hij verwijt het de bondscoach dat hij pas een paar dagen voor de allesbeslissende wedstrijd een verjonging in zijn team doorvoert.

Veel aandacht is er ook voor het plotselinge succes van Berti Vogts. Voor de overwinning van afgelopen zaterdag lag de trainer, die in 1996 Europees Kampioen werd met het Duitse elftal, nog zwaar onder vuur bij de Schotse pers. Hij zou niet weten wat hij deed en hij zou vanwege zijn gebrekkige Engels niet goed kunnen communiceren met de Schotten; na de verloren wedstrijd van afgelopen februari tegen Ierland (0:2) luidde het devies nog "Berti go home". Een schril contrast met de krantenkoppen van afgelopen zondag, waarin opeens de woorden "Bertiful", "Bertis Bravehearts" en "Bertis Babes" opdoken. De trainer zelf heet voortaan Berti "McVogts".

Zelf wijt hij het succes aan - hoe kan het ook anders - de invoering van enige Disziplin in het team. Zo heeft hij het de spelers verboden fast food te nuttigen voorafgaand aan een wedstrijd en heeft hij de spelers verboden alcohol te drinken. Het is algemeen bekend dat de Schotse spelers hiervan vaak een glas teveel dronken. Dit resulteerde erin dat het elftal scherper is dan ooit. Voeg hieraan de underdogpositie van het elftal toe en het resultaat is de gedreven combinatie waar Oranje zaterdag tegenaan liep. Met betrekking tot de wedstrijd van vanavond voorspelt Vogts dan ook : "Wir können ein Wunder schaffen".

Het Duitse publiek is pessimistisch over de kansen van Oranje. Op de website van Heute kun je online je stem uitbrengen over de wedstrijd van vanavond. Rond het middaguur meende 59 procent van de bezoekers dat Schotland vanavond aan het langste eind zal trekken. Wishful thinking of niet? Vanavond weten we het. De aftrap is om 20.30 u. in de Amsterdam Arena; de wedstrijd is live te volgen op SBS6.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Holland hat nur ein Problem - der Guten zuviel

Süddeutsche Zeitung
Schotten hoffen auf Wunder - Letze Hoffnung Makaay

Frankfurter Rundschau
"Wir können ein Wunder schaffen"

Der Spiegel
Saufgelage nach der Glasgow-Pleite

Die Welt
Die letzte Chance der verlorenen Generation

Heute.de
Schotten feiern Berti Vogts als Helden

Tagesschau
"Die Jungs sind ein bisschen dämlich"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger