Schirrmacher: krachtige stem in publiek debat
Opinieleider Schirrmacher (54) overleden na hartinfarct
Achtergrond - 13 juni 2014
De bekende Duitse opiniemaker, publicist en journalist Frank Schirrmacher is donderdag overleden aan een hartinfarct. Hij werd 54 jaar. Schirrmacher was een van de hoofdredacteuren van de Frankfurter Allgemeine Zeitung en als Herausgeber verantwoordelijk voor het feuilleton. Hij geldt als een van de belangrijkste Duitse intellectuelen en mengde zich in tal van debatten.
De Duitse journalistiek reageerde donderdagavond geschokt. Bondspresident Gauck liet weten dat Duitsland zijn Stimme der Vernunft zal missen. De Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) eert vrijdag haar hoofdredacteur in meerdere artikelen en heeft een overzicht van zijn op de site gepubliceerde stukken. Zijn collega Günther Nonnenmacher schrijft dat Schirrmacher ook de laatste dagen nog bruiste van de ideeën en energie. "Hij is midden uit het leven, en dat betekende in zijn geval vooral midden uit zijn werk, uit de journalistiek, gerukt."
De kranten spreken van een markante persoonlijkheid die veel discussies heeft aangezwengeld. Omdat hij het debat scherp voerde, had hij veel tegenstanders, merkt Jan Fleischhauer van Der Spiegel op. Maar ook zijn tegenstanders spreken hun waardering uit voor zijn intellect, zijn polemische vaardigheden en zijn passie voor zinvolle discussies. De Neue Zürcher Zeitung roemt zijn altijd eloquente stijl.
Schirrmacher publiceerde meerdere boeken over ontwikkelingen in de Duitse maatschappij. Zijn eerste boek 'Das Methusalem-Komplott', over de gevolgen van de vergrijzing, verscheen tien jaar geleden. Hij verdiepte zich de laatste jaren in de consequenties die internet en 'Big Data' hebben voor de samenleving en zag daar grote gevaren in. Ook zijn laatste boek 'Ego' gaat daar uitvoerig op in.
Schirrmacher werkte dertig jaar bij de belangrijke, conservatieve krant FAZ. De laatste twintig jaar was hij een van de Herausgeber en eindverantwoordelijk voor het feuilleton.
Lees meer over 'Media':
Controverse rond machtige Duitse uitgever
Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.
Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip
Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.
Chronologie affaire-Böhmermann
Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.
Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus
De term 'Lügenpresse' wordt vaak aan de nationaal-socialisten toegeschreven, maar bestaat al langer.
Reacties
Geen reacties aanwezig