Haagse studenten in debat met Bondsdagvoorzitter
Norbert Lammert en Gerdi Verbeet bezoeken Haagse Hogeschool

Achtergrond - 7 februari 2011

Gooi de grenzen van de Europese landen maar eens twee weken dicht. Dan weet iedereen in een keer hoe belangrijk de Europese Unie is. Norbert Lammert, de voorzitter van het Duitse parlement, deed dit ongewone voorstel vorige week op de Haagse Hogeschool. Daar sprak hij met zijn Nederlandse collega Gerdi Verbeet met studenten over Duitsland.

Haagse studenten in debat met Bondsdagvoorzitter
© M. Berkhout

De Europese grensbomen zouden elk jaar 14 dagen lang moeten worden gesloten. Ieder land krijgt dan die twee weken weer zijn eigen munt. We moeten ons paspoort weer laten zien als we de grens over willen, net als voor de oprichting van de Europese Unie. En het wordt moeilijker om producten te kopen en verkopen. Dan na 14 dagen, als de grenzen weer open gaan, zal iedereen enorm enthousiast zijn omdat ze beseffen hoe belangrijk de EU toch eigenlijk is.

Deze fantastische oplossing bedacht Norbert Lammert om ons Europeanen de Europese Unie weer te laten waarderen. Tijdens zijn officiële bezoek aan Den Haag op 2 en 3 februari bezocht de voorzitter van de Duitse Bondsdag samen met de Nederlandse parlementsvoorzitter Gerdi Verbeet de Haagse Hogeschool. Ze spraken met studenten van het HEBO-project ‘Zukunft Deutschland’.

Duitsland beter leren kennen

Zukunft Deutschland

'Zukunft Deutschland' werd in 2006
gestart door de Hogere Economische
Beroepenopleiding HEBO (Haagse
Hogeschool).
Naast het gewone curriculum leren
studenten over de Duitse cultuur, politiek,
taal, economie en geschiedenis en bezoeken
Duitse steden en bedrijven. In het vierde
jaar doen de leerlingen een stage bij een
Duits bedrijf of instantie.
Tijdens de opleiding wordt veel aandacht
besteed aan de taal. Uit onderzoek blijkt dat
Nederland jaarlijks miljarden misloopt omdat
de kennis van 't Duits hard achteruit holt.

‘Zukunft Deutschland’ is opgericht om studenten de Duitse taal en kennis over Duitsland bij te brengen, legde Leo Tunderman, docent en één van de oprichters van het project, in zijn openingstoespraak uit. Duitsland is tenslotte niet alleen ons buurland, maar ook een belangrijke handelspartner. In de opleiding wordt er gekeken naar de economie, politiek en de cultuur van Duitsland.

Twee studenten vertelden over hun ervaringen met ‘Zukunft Deutschland’ en waarom het voor hen interessant is. Eén studente vertelde bijvoorbeeld dat ze later graag in Duitsland wil werken. Dan is het heel erg handig om de Duitse cultuur, economie, politiek, taal, geschiedenis en Duitsland zelf beter te leren kennen.

Toen Norbert Lammert het podium betrad om vragen van de studenten te beantwoorden, kwamen er veel verschillende onderwerpen aan bod. Er werden vragen gesteld over de Duitse missie in Afghanistan, de banden tussen Nederland en Duitsland, het belang van het vastleggen van Duits als hoofdtaal in de Duitse grondwet en Europa.

Duitse taal in de grondwet

De discussie over of de Duitse taal in de grondwet moet worden verankerd, is op dit moment erg actueel in Duitsland. Lammert is er een voorstander van. Maar waarom wil hij dat, was de vraag van een studente. Het antwoord dat volgde was heel duidelijk.

Duitsland is het enige Duitstalige land in Europa waar niet is vastgelegd in de grondwet dat Duits de hoofdtaal is. Wel staat er in dat Duitsland een hoofdstad heeft en dat de kleuren van de vlag zwart, rood en goud zijn. Dat vindt Lammert een beetje vreemd want volgens hem is de taal van een land toch net zo belangrijk en misschien nog wel belangrijker dan de hoofdstad en de kleur van de vlag.

Op de vraag wat de belangrijkste relatie tussen Duitsland en Nederland is, kwam het antwoord van de Bondsdagvoorzitter met een grote glimlach en veel gelach uit de zaal. Volgens Lammert was een veel voorkomende relatie namelijk… voetbal.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger