Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op overstap oud-minister Gabriel naar Siemens

Kort nieuws - 17 mei 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oud-minister Gabriel (SPD) plant een overstap naar de Raad van Bestuur van het net opgerichte Siemens Alstom. Dat leidt tot kritiek uit de oppositie.

Gabriel was tot begin 2017 minister van Economische Zaken en in die functie betrokken bij eerdere fusieplannen van het Duitse Siemens en het Franse Alstom, die uiteindelijk niet doorgingen. Beide bedrijven hebben in maart een principe-akkoord getekend voor een fusie eind dit jaar, waarmee ze de grootste treinenbouwer van Europa worden. Gabriel wil in maart 2019 plaats nemen in de Raad van Bestuur. 

Uit de oppositie komt kritiek op de overstap. Gabriel heeft niets geleerd van Schröder, vindt Die Linke. De oud-kanselier en partijgenoot van Gabriel werd in 2005 direct na zijn kanselierschap toezichthouder bij de Nord Stream-pijpleiding, die Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland transporteert. Als kanselier was hij al bij het project betrokken. De overstap leidde destijds tot hevige verontwaardiging. Ook de Groenen en de organisatie Lobbycontrol hebben kritiek op Gabriel en vinden de overstap te snel.

Gabriel zelf zegt dat hij de regering over zijn plannen heeft ingelicht en de verplichte overgangstijd van een jaar in acht neemt - hij was tot begin 2018 minister van Buitenlandse Zaken.  Die verplichte overgangstijd is in 2015 ingevoerd nadat er meermaals ophef was ontstaan over de overstap van politici naar het bedrijfsleven. Lees meer bij Zeit Online en RP Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger