Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD gaat toch voor Erasmus-stichting

Kort nieuws - 2 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De rechtspopulistische partij AfD heeft toch voor de Desiderius-Erasmus-Stichting gekozen als partijgelieerde stichting. Dat betekent dat die stichting miljoenen overheidsgeld krijgt, net als de andere partijgelieerde stichtingen.

Dat uitgerekend de Nederlandse humanist en kosmopoliet Erasmus naamgever is van de stichting van de xenofobe AfD is ongepast, schrijft de FAZ in een gastcommentaar. Een andere optie voor de AfD was de Gustav-Stresemann-stichting, maar de kleinkinderen van de Duitse kanselier Stresemann zijn naar de rechter gestapt om dat te voorkomen. Ze willen niet dat de naam van hun grootvader aan de AfD wordt verbonden. Lees meer bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung

Het besluit over de stichting werd genomen tijdens een partijcongres in Augsburg. Daar werd volgens een commentaar in de Süddeutsche Zeitung de strategie van de AfD zeer zichtbaar: haat tegen het systeem en de politiek voeden en ondertussen met zoveel mogelijk overheidsgeld partijstructuren opbouwen. Partijvoorzitter Alexander Gauland vergeleek Angela Merkel herhaaldelijk met de leider van de DDR-dictatuur Erich Honecker. De Bondsdag noemde hij democratie-simulatie. De AfD wil het hele huidige systeem, het overheidsapparaat, omverwerpen, maakte hij duidelijk. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Tags: AfD, Erasmus

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger