Gemiste kansen
Wat er in Berlijn gedaan had moeten worden

Columns - 2 augustus 2005

(2 augustus 2005) Elf maanden geleden kwam ik voor elf maanden naar Berlijn. Ik maakte een lijstje met dingen, die ik absoluut wilde zien en doen in de Duitse metropool. Nu, aan het eind van mijn tijd in Berlijn, heb ik het lijstje er nog eens bijgehaald en is er verdomd weinig weggestreept. Dan dringt zich toch de vraag bij me op: wat heb ik hier al die tijd in hemelsnaam uitgevreten?

van Anne-Will Fisser

Natuurlijk heb ik wel iets gedaan! De Marathon van Berlijn (nou ja, als toeschouwer), de Berlinale, het Karnaval der Kulturen, Christopher Street Day, Live8: het was allemaal beregezellig! Er zijn daarnaast een heleboel bioscopen en cocktailbars in Berlijn. Elke zondag uitgebreid ontbijten ergens in Kreuzberg of Prenzlauerberg: zalig! Dan is er nog die eeuwige bron van activiteit, de kolenkachel, al valt het in de zomermaanden wel mee met de tijd en energie, die ik aan Arnold besteed. Bovendien heb ik ook nog een beetje gestudeerd. Eigenlijk heb ik me geen moment verveeld. Maar wellicht had er meer ingezeten.

Hier de grootste gemiste kansen op een rij: ik ben niet naar een überhippe technoclub geweest en ook niet naar de Berliner Philharmoniker. Ik ben niet naar feestjes van aardige mensen geweest, enkel en alleen vanwege het 'wat-doe-ik-aan'-vraagstuk. Hoe je in Reinickendorf, Hellersdorf en Wilmersdorf komt en wat je daar kunt doen, geen idee! De prachtige Berlijnse parken, meertjes en bossen heb ik eenvoudig genegeerd en de Alte Nationalgalerie heb ik ook maar gelaten voor wat het is. Het object van mijn begeerte weet niet wat 'ie allemaal met me doet en geen enkele Bockwurst heeft mijn verteringssysteem van binnen gezien. Geen enkele? Nee, niet één!

Ik kan er maar beter nog een jaartje aan vastplakken. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Anne-Will Fisser studeert een jaar lang geschiedenis aan de Humboldt-universiteit in Berlijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger