Terug in Nederland
Berlijnse berichten

Columns - 11 augustus 2003

(11 augustus 2003) Mijn op één na laatste Berlijnse bericht was een afscheidscolumn. Ik had dat expres zo gepland, zodat mijn laatste column een gewone zou kunnen worden. Ik houd helemaal niet van afscheid nemen en ik heb de afgelopen maand maar weer eens bewezen dat ik dat ook niet kan. Ik heb net gedaan alsof er niets aan de hand was, tot en met mijn 'niet-afscheidsfeest' een week voor mijn vertrek aan toe, en had alle regel- en inpakdingen voor de laatste week bewaard, waarin ik ook nog eens iedereen apart gedag wilde zeggen. Daarmee natuurlijk alles alleen maar erger makend.

van Marja Verburg

Nu, na een week Amsterdam, mis ik vooral de ruimte, de uitgestrektheid van Berlijn en daardoor de relatieve rust. Het zal ongetwijfeld over twee maanden weer over zijn, als ik niet beter meer weet, maar wat me in de eerste week Amsterdam opviel is de enorme drukte in de stad, overal mensen, chaos, lawaai. En dat alles hier duurder is. Bovendien mis ik na een week Nederlandse journaals volgen het Duitse nieuws. Ik vind het best om tien minuten naar een reportage over de warmte te kijken en de zielige dieren die te weinig water krijgen, maar liever ná het wereldnieuws en niet als eerste item. Ook had ik bij het Duitse journaal niet het idee dat ze een kind van tien het nieuws probeerden uit te leggen. Maar het is natuurlijk wel een beetje hypocriet van mij om daarover te zeuren, want ik heb de eerste avond voor de tv juichend langs alle Nederlandse zenders gezapt: wat veel! En wat veel series, soaps, glamournieuws en andere onzin! Onophoudelijk! En geen nasynchronisatie! Orry Maine uit North and South sprak gewoon weer Engels!

Puur vluchtgedrag natuurlijk. Wat ik eigenlijk zou moeten doen is een prachtige afsluitende column schrijven, iets moois, weloverwogens over Berlijn, een slotconclusie. Of zoiets. Maar ik kan het niet. Ik kom niet verder dan een armetierige opsomming van banaliteiten die ik zal missen. Vraag het me over een half jaar nog eens.

Marja Verburg studeerde Geschiedenis in Berlijn en was de vaste columniste van het Duitslandweb.

Vanaf augustus is zij werkzaam bij het Duitsland Instituut Amsterdam. Katja Geelhoed zal vanaf september het stokje van Marja overnemen en regelmatig vanuit Berlijn verslag doen.

Foto's Amsterdam: Frank van de Velde

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger