Meer blauw op straat
Groen licht voor blauwe politie-uniformen

Columns - 11 maart 2005

(11 maart 2005) De Hamburgse mode kent eigenlijk maar één kleur: het hanseatisch Blau. Hamburg is er misschien juist daarom zo trots op, dat de hanzestad trendsetter is: vanaf volgende maand worden er de nieuwe, blauwe politie-uniformen ingevoerd, ontworpen door de 76-jarige designer Luigi Colani. Uiterlijk in de zomer van dit jaar zullen alle 5500 politieambtenaren aan de Elbe in één keer compleet zijn uitgerust met de nieuwste snit. Daarmee is Hamburg de eerste deelstaat, waar het lelijke groenbeige boswachteruniform aan de wilgen wordt gehangen.  

van Marcel Heijmans

De Hamburgse politie heeft het nieuwe uniform uitgebreid getest. In 2003 vond er een Trageversuch plaats. 110 Politieagenten hebben meerdere maanden lang de uniformen gedragen en hun bevindingen gerapporteerd. In de praktijktest werd het nieuwe dienstuniform als positief ervaren. Uiteindelijk ging het er alleen nog om, of het hemd wit of blauw moest worden, of er ergens nog een biesje moest worden opgenaaid. Ook de Hamburger op straat was positief, hoewel enkele mensen het blauwe uniform niet altijd even snel herkenden als Duits. Men dacht dat buitenlandse politieagenten weer eens een dagje meeliepen met de Hamburgse collega’s. Naast een blauw pak was immers nog vaak het groene te zien.

Enkele andere deelstaten zoals Beieren, Berlijn en Mecklenburg-Vorpommern zijn een beetje bang voor de kleurenchaos. Sommige deelstaten zijn echter al overstag, ofschoon ook daar de invoering pas voor 2006 gepland staat en over enkele jaren wordt uitgestreken. Zo schrikken bijvoorbeeld de hoge kosten van circa 500 duizend euro enkele deelstaten nog af om trendsetter Hamburg direct te volgen. Vorige maand bood minister van Binnenlandse Zaken Nagel zijn collega's daarom aan, gratis het naaipatroontje van de Hamburgse uniformen te gebruiken.

Het Hamburgs model zou heel Duitsland blauw kunnen kleuren. Het Hamburgs financieringsmodel welteverstaan, want tot nu toe worden de ontwikkelings- en productiekosten niet door de stad Hamburg, maar door private donaties gefinancierd. Zo werd een deel van de kosten al gedragen door onder meer het Hamburgs kledingmerk Tom Tailor en DaimlerChrysler. Maar ook de gewone burger kan via een speciaal rekeningnummer meehelpen het blauw op straat te brengen.  "We zetten bij de financiering in op het principe 'Public Private Partnership'", aldus de burgemeester van Hamburg, Ole von Beust, "de burger doet iets nuttigs en idealistisch voor de politie."  

Natuurlijk. Ik ben blij met de komst van (meer) blauw op straat en ik wil graag iets nuttigs doen voor de politie. Ik vrees alleen dat ook de blauwe dienders mij staande zullen houden als ik door rood rijd.

Marcel Heijmans woont in Hamburg en is daar werkzaam bij een reclamebureau.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger