Edmund, Sabine en Klaus
Berlijnse Berichten

Columns - 28 januari 2002 - Auteur: Marja Verburg

Eigenlijk wilde ik een column schrijven over het feit dat Duitsland geen woon-TV-programma´s heeft. Dat viel mij enige tijd geleden al op, maar het schoot me weer te binnen toen ik van de week een slaapbank kocht bij Ikea. Ik kan echter helemaal geen leuk verhaal over wonen in Berlijn verzinnen.

Ik heb alleen een nuttige tip: koop Ikea-spullen in Duitsland. In ieder geval op slaapbank- en klerenkastgebied zijn ze hier veel goedkoper. Dat ontdekte ik toen ik met een vriendin uit Nederland telefonisch de Ikea-euro-prijzen uit mijn Duitse catalogus met die uit haar Nederlandse vergeleek. Zo, en nu hebben jullie meteen een idee van het buitengewoon spannende leven dat ik hier momenteel leid.

Terwijl er toch zoveel gebeurt. De CDU/CSU heeft eindelijk haar K-Frage (K: Kanzlerkandidat) beantwoord: Edmund Stoiber uit Beieren heeft Angela Merkel uit de voormalige DDR tijdens een ontbijt van het toneel gepraat, en hij gaat het tegen Schröder opnemen in de Bundestagswahl. Met veel poeha presenteerde hij zichzelf de afgelopen weken in de media. Hij daagde Schröder meteen uit voor een robbertje verbaal vechten op TV, maar na zijn eerste optreden als Kanzlerkandidaat op TV, op gesprek bij talkshow-koningin Sabine Christiansen, zal hij iets minder hoog van de toren blazen. Stijf en hakkelend zat hij in haar studio, en sprak haar zelfs een keer met "Mevrouw Merkel" aan. Terwijl Sabine Christiansen in niets op Angela Merkel lijkt.

Het is natuurlijk zeer dubieus dat ik over Sabine Christiansen meer weet te vertellen dan over Edmund Stoiber, maar dat komt omdat Sabine al veel langer dominant in alle media aanwezig is. Ze presenteert een talkshow waarin belangrijke mensen graag te gast zijn, maar de laatste maanden doet ze vooral privé van zich spreken. Haar man en tevens producer ging er plots met een andere presentatrice vandoor. Sabine presenteerde één aflevering bijzonder slecht, maar daarna was ze weer haar professionele zelf. Dat wil zeggen: in haar programma. In alle andere aspecten van haar leven deed ze plots wat vrijwel iedereen doet als-ie verlaten wordt (tenminste, als ik mijn vriendinnen en mijzelf als uitgangspunt mag nemen): ze viel kilo´s af en stortte zich in het uitgaansleven.

Nu kun je je in Berlijn niet in het high-society partyleven begeven zonder onze burgemeester Klaus Wowereit tegen te komen, de Regierender Partymeister: elke week verschijnen weer nieuwe foto´s van een grijnzende, lichtelijk aangeschoten Klaus, soms met een damesschoen in zijn hand, soms met een glas champagne, soms met allebei tegelijk. Dat krijg je als je erkend homofiel bent: dan storten alle vrouwen zich op je, omdat ze niet bang voor jou en voor roddels zijn. Zo dacht Sabine waarschijnlijk ook, en verder zal Klaus ook wel echt gezellig zijn. In ieder geval hangt Sabine minstens één keer per week ergens op een feestje in de hoofdstad in Klaus´ armen, en dansen ze innig met elkaar.

De Duitse media raken er behoorlijk van in de war. Ik hoorde laatst een TV-presentator zich serieus afvragen of Klaus niet misschien toch bi is. Nou ja, het leidt lekker af van de Berlijnse politiek. Wowereit heeft tussen alle party´s door toch maar mooi een rood-rode regering weten samen te stellen, met Gregor Gysi als senator (Berlijns voor minister) van economische zaken. Mijn vrienden hoor ik daar verder niet meer over, maar iedereen die in Berlijn economisch wat voorstelt schijnt behoorlijk nerveus te zijn: Gysi zal de toch al zo schaarse investeerders alleen maar meer afschrikken geld in de hoofdstad te pompen. En Klaus maar dansen met Sabine.

Zelfs ik raak er van in de war, terwijl er toch zoveel langs me heen gaat de laatste tijd. Ik heb voor deze column voor het eerst een woord op moeten zoeken. In mijn woordenboek Duits-Nederlands. Waar moet het allemaal heen?

LINKS

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger