Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingsnederlaag dreigt voor CDU en SPD in Hessen

Achtergrond - 25 oktober 2018 - Auteur: Marja Verburg

De CDU en de SPD dreigen op groot verlies af te stevenen bij de deelstaatverkiezingen in Hessen zondag. Minister-president Volker Bouffier (CDU) kan gezien de peilingen zijn regering met de Groenen niet voortzetten.

Verkiezingsnederlaag dreigt voor CDU en SPD in Hessen
© Flickr/25 Jahre Deutsche Einheit/cc
Volker Bouffier

De CDU staat in de peilingen op ongeveer 26 procent, waar ze vijf jaar geleden nog 38,3 procent haalde. Daarmee blijft de CDU nog wel de grootste partij in Hessen. De SPD schommelt rond de 21 procent, in 2013 kreeg ze 30,7 procent van de stemmen. De kans is dat niet de SPD maar Die Grünen als tweede partij achter de CDU eindigt, die partij staat ook op rond de 20 procent in de peilingen. De AfD lijkt met 13 procent de vierde partij te worden. Dat betekent dat de AfD na zondag in alle Duitse deelstaatparlementen is vertegenwoordigd. Die Linke en de FDP staan beide op rond de 8 procent.

In Hessen hebben de CDU en de Groenen de afgelopen vijf jaar met elkaar geregeerd, maar het is onwaarschijnlijk dat ze na zondag samen door kunnen. Mogelijke regeringsopties zijn 'Jamaica': CDU, Groenen en FDP (naar de kleuren van de Jamaicaanse vlag); een combinatie van SPD, Linke en Groenen; of de zogenoemde Ampel (stoplicht) van SPD, Groenen en FDP. 

Merkel-IV

Deelstaatverkiezingen gelden als graadmeter voor de landelijke politiek. Dat de CDU en de SPD het zo slecht doen heeft, net als in Beieren twee weken geleden, mede met de landelijke politiek te maken. Het geruzie in het kabinet Merkel-IV de afgelopen maanden heeft de partijen geen goed gedaan. Merkel zei op een campagnebijeenkomst in Hessen eerder deze week dat kiezers hun ontevredenheid over wat in Berlijn gebeurt niet op de Hessense CDU-lijsttrekker Bouffier moeten afreageren, schrijft de tagesspiegel

Op de Hessense radio zei Merkel begin deze week dat ze de deelstaatverkiezingen van zondag niet als stemming over haar eigen toekomst ziet. Haar regering is nog maar een half jaar oud en "verder doe ik mijn werk graag", citeerde de Frankfurter Rundschau haar. SPD-voorzitter Nahles waarschuwde er tijdens een radio-interview eveneens voor de uitslag in Hessen te veel betekenis te geven, zo meldde de FAZ. Een slecht resultaat op zondag hoeft geen consequenties voor haar eigen positie te hebben, zei ze. Na de verkiezingen in Beieren gingen er binnen de SPD stemmen op om uit de regering-Merkel te stappen. Maar Nahles ziet de regering in Berlijn niet in gevaar.

Reacties

Joop - 29 oktober 2018 10:44

De AfD lijkt met 13 procent de vierde partij te worden. Dat betekent dat de AfD na zondag in alle Duitse deelstaatparlementen is vertegenwoordigd.
Goed zo !!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger