Die Linke worstelt met verwijt van antisemitisme
Centrale Raad voor de Joden hekelt gedrag linkse parlementariërs

Achtergrond - 23 juni 2011

Die Linke leidt aan een bijna ziekelijke en blinde haat tegen Israël. Dat vindt de voorzitter van de Centrale Raad voor de Joden in Duitsland, Dieter Graumann. Zijn verwijt leidt tot grote verdeeldheid in de partij. Voor veel partijleden is Israël een heet hangijzer.

Die Linke worstelt met verwijt van antisemitisme
© Flickr.com/Hier ist DIE LINKE/cc
Die Linke ziet zichzelf graag als bestrijder van rechts-extremisme.

Die Linke ziet zichzelf graag als bestrijder van rechts-extremisme, maar als het om Israël gaat is vooral bij West-Duitse partijleden anti-joods sentiment te bespeuren, aldus Dieter Graumann. In een artikel in de Süddeutsche Zeitung deze week schrijft hij dat “de oude anti-zionistische geest van de DDR nog steeds rondspookt in de partij”. Volgens Graumann denkt Die Linke immuun te zijn voor antisemitisme omdat ze zich als antifascistisch profileren. “Toch mag dat geen vrijbrief zijn voor uitspraken en daden die antisemitische trekjes vertonen.”

Graumann noemt als voorbeeld van wangedrag onder meer het feit dat enkele linkse Bondsdagleden demonstratief bleven zitten tijdens een begroeting in het parlement van de Israëlische president Peres in januari 2010. Of de parlementariër die bij een andere gelegenheid een shawl droeg waarop een kaart van het Midden-Oosten zonder Israël te zien was. De partijafdeling in Duisburg riep zelfs op tot een boycot van Israëlische producten. Daarvan zegt Graumann: “U moet het de joden niet kwalijk nemen dat zo’n oproep bij ons een pijnlijke, 70 jaar oude herinnering oproept.”

Gebrekkige verwerking

Het verwijt van Graumann is niet uit de lucht gegrepen. Antisemitische uitlatingen binnen Die Linke worden steeds meer getolereerd, blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Leipzig uit maart 2011, waaruit de Frankfurter Rundschau in mei publiceerde. De onderzoekers betwijfelen of de partij in staat is deze uitlatingen terug te dringen en schrijven de problemen toe aan een gebrekkige verwerking van het nazi-verleden in de DDR. Daar werd het nationaal-socialisme als samenzwering van een kleine groep van kapitalisten gezien, waardoor een groot deel van de bevolking zich niet schuldig hoefde te voelen, aldus de onderzoekers. Die Linke is een fusie van de West-Duitse socialistische WASG en de Oost-Duitse PDS, de opvolgerpartij van de communisten in de DDR.

Die Linke reageerde op het onderzoek met een besluit waarin de partij zich verplicht tegen elke vorm van antisemitisme in de samenleving op te treden. Parlementariërs mogen voortaan noch aan pro-Israëlische noch aan pro-Palestijnse initiatieven, zoals konvooien met hulpgoederen voor Gaza, deelnemen. Een unaniem ‘ja’ tegen het besluit werd echter pas mogelijk nadat kritische parlementariërs zich onthielden van stemming, meldt Spiegel Online. Volgens de nieuwssite dreigt een fundamentalistische vleugel zich van de partij af te splitsen als dit besluit niet snel wordt herzien.

Verkiezingen

De uitspraken van Graumann gooien nu nog eens olie op het vuur. Partijvoorzitter Ernst beschuldigt Graumann ervan de partij in een kwaad daglicht te stellen. Volgens co-voorzitter Lötzsch is er van blinde Israël-haat geen sprake bij Die Linke, maar vice-fractievoorzitter Bartsch schaart zich in Die Zeit achter Graumann.

Het gekrakeel komt de partij slecht uit. In september wil Die Linke een goed resultaat boeken bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn maar in de peilingen staat de partij op verlies, aldus Die Zeit. Tijdens de laatste deelstaatverkiezingen in Rijnland-Palts, Baden-Württemberg en Beieren vielen de resultaten tegen. Het lukt de partij opnieuw niet om in deze West-Duitse deelstaatparlementen boven de kiesdrempel uit te komen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger