Duitslandweb logo Duitslandweb

Gerechtshof staat doden eendagskuikens voorlopig toe

Kort nieuws - 13 juni 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De hoogste administratieve rechtbank in Duitsland, het Bundesverwaltungsgericht, heeft donderdag bepaald dat de pluimveesector voorlopig mag doorgaan met het massaal doden van pasgeboren haantjes.

Haantjes zijn waardeloos voor de vlees- en eierproductie en worden daarom direct na geboorte vergast of door een hakmachine gedraaid. In Duitsland worden zo jaarlijks ongeveer 45 miljoen eendagskuikens gedood. De praktijk mag doorgaan zolang er nog geen alternatieve werkwijze beschikbaar is, heeft het gerechtshof bepaald.

Momenteel wordt geexperimenteerd met het bepalen van het geslacht van een kuiken, nog in het ei. Met een dunne naald wordt dan een beetje vocht uit het ei gehaald en getest op aanwezigheid van een vrouwelijk hormoon. Als deze methode grootschalig kan worden ingezet, kan het doden van eendagshaantjes alsnog verboden worden omdat het ingaat tegen de dierenbeschermingswet. Het bedrijf dat de methode heeft ontwikkeld, Seleggt GmbH, verwacht dat dit jaar of volgend jaar grootschalige toepassing mogelijk wordt. De machines waarmee de eieren worden getest, worden gemaakt in Nederland, is te lezen op de website van Seleggt.

De zaak kwam voor de rechter door broederijen in Noordrijn-Westfalen. De deelstaatregering had in 2013 bepaald dat het systematische doden in strijd is met het Tierschutzgesetz, de dierenbeschermingswet. Twee broederijen stapten naar de rechter en kregen in eerste instantie ook gelijk. Lees meer bij Tagesschau

Tags: Ethiek, kuikens

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’

Hoe kan het dat Duitsland geen stikstofcrisis heeft en Nederland wel?


Lees meer

De punkers

De punkers

Duitse media gebruiken de punker als symbool voor maatschappelijke ontwrichting, ziet een verbaasde Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Duitse superhelden

Duitse superhelden

Duitsland heeft een gebrek aan superhelden en dat heeft het aan zichzelf te wijten, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer

Herdenken: dilemma's en discussies

Herdenken: dilemma's en discussies

Een selectie van onze artikelen over herdenken in Nederland en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger