Duitslandweb logo Duitslandweb

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières
Interview met Volt-oprichter Damian Boeselager

Achtergrond - 3 juli 2019 - Auteur: Simon Trommel

Echte Europese parlementaire democratie is hard nodig, waarbij het Europees Parlement de voorzitter van de Europese Commissie kiest. Dat zegt de nieuwe jonge europarlementariër Damian Hieronymus Johannes Freiherr von Boeselager – roepnaam Damian Boeselager (31). De Duitse baron, een nieuwkomer in het Europees Parlement, vindt dat de lidstaten van de EU de wens van de kiezer compleet hebben genegeerd door Von der Leyen (CDU) te nomineren als Europese Commissie-voorzitter; iemand die niet verkiesbaar was.

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières
© 2019 EU-EP/Marc Dossmann

Het parlement zelf krijgt er ook van langs van de baron, omdat het zelf net zo min een eenduidige kandidaat voor de belangrijke post kon kiezen. Boeselager meent dat de leiders van de lidstaten hun macht hebben laten zien en dat ze daarmee de Europese Commissie en het Europees Parlement verzwakt hebben. Boeselager vindt dat er een volledige Europese parlementaire democratie moet komen. Hij heeft het gehad met de verschillende regels van de lidstaten. Daar liep hij tegenaan bij de Europese verkiezingen, met zijn pan-Europese partij Volt.
 
U zit hier nu in het Europees Parlement. Welke problemen heeft u gehad om hier te komen als Europese partij?
"We hebben ons als partij in 14 landen geregistreerd en uiteindelijk maar in 8 landen meegedaan, maar we zijn in veel meer landen actief. We hebben in al die landen meegedaan met dezelfde waarden en dezelfde doelen en hetzelfde programma. Er zijn nog geen Europese partijen en nationale wetten zijn heel restrictief. Dat moeten we veranderen. We moesten overal nationale partijen oprichten. Er zijn heel veel barrières."
 
Zijn die wetten zo strikt?
"In Roemenië en Bulgarije is het moeilijk een partij überhaupt te registreren. Elders zijn er barrières voor deelname aan de verkiezingen. In Italië moet je 150.000 handtekeningen hebben die door een notaris moeten worden nageteld. Dan moet je je voorstellen dat je op de piazza zit met die notaris die die 150.000 handtekeningen afvinkt. In Nederland ligt die drempel veel lager. In Frankrijk is het ook niet makkelijk voor nieuwe partijen. Daar moet je een stembiljet drukken en dat naar ieder stembureau sturen. Als dat biljet er niet ligt, kun je niet gekozen worden want kiezers kunnen het niet in de stembus deponeren. Kosten: 1 miljoen euro. Absolute onzin is dat. Waarom kun je niet gewoon een naam van een partij aankruisen zoals in Nederland of Duitsland? Een kind kan begrijpen dat zulke regels onzin zijn. Zulke regels zijn er alleen om te zorgen dat nieuwe partijen niet mee kunnen doen. In Italië en Frankrijk hebben we dan ook niet meegedaan. Ik heb niets tegen barrières, zoals dat je in zekere mate weet waar het over gaat."
 
Hoe gaat dat dan in Italië met een nieuwe partij?
"Niemand heeft daar ooit 150.000 handtekeningen ingezameld. Veel partijen die daar meedoen, kopen een symbool van een oude partij die ter ziele is gegaan en daarmee doen ze mee aan de verkiezingen, met een gekocht symbool. Een van onze belangrijkste punten is dat er een Europees kiesrecht komt om die horden te vermijden. We willen een Europees kiesrecht en een einde aan de belemmeringen."
 
Kan dat Europees?
"De grootste roep om verandering moet van de mensen in Italië komen, bijvoorbeeld de jongeren. Zij moeten voor verandering zorgen in de gemeenten, de regio’s en de nationale politiek. Zij moeten zeggen: ‘nu is het genoeg’."
 
Waarom heeft u Volt opgericht?
"Volt is opgericht door Andrea Venzon, een Italiaan, door de Française Colombe Cahen-Salvador en door mij. Het was ons duidelijk dat we thema’s hebben die alleen Europees benaderd kunnen worden en dat een echte Europese politiek ontbreekt omdat alle partijen eigenlijk nationale partijen zijn die zich bij een Europese groep aansluiten. We hadden ook het gevoel dat het rechtspopulisme steeds sterker werd en daar wilden we wat tegenover zetten."
 
Zijn Venzon en Cahen-Salvador bedroefd dat het niet gelukt is?
"Veel van ons hadden graag mee willen doen in meer Europese landen. Maar we gaan bij de volgende verkiezingen opnieuw proberen dat we daar in ieder geval de verkiezingsstrijd kunnen voeren, omdat Italië dringend politieke vernieuwing nodig heeft. Het is een land bestuurd door populisten."
 
Uw Europese visie doet me denken aan die van de Franse president Emmanuel Macron, die vorig jaar hier in het Europees Parlement pleitte voor een Europese soevereiniteit en dezelfde verkiezingsdag in plaats van verkiezingen verspreid over een week.
"Macron heeft veel goede ideeën. Hij zit in een spagaat om de nationale belangen te behartigen en tegelijk Europese hervormingen te bewerkstelligen.  Hij heeft ook geen Spitzenkandidat voor de liberalen – tijdens de vorige legislatuurperiode ALDE, nu Renew Europe - gevonden. (Ze deden mee met 7 Spitzenkandidaten - red.). Ik hoop wel dat we goed met de liberalen samen kunnen werken als het gaat om EU-hervormingen, zoals een beter kiesrecht."
 
U heeft zich aangesloten bij de Groenen-fractie in het EP, waarin ook GroenLinks zit. U overwoog aansluiting bij de liberalen, Renew Europe, de beweging van Macron. Hoe is dat gegaan?
"We hebben de keuze aan onze leden in heel Europa overgelaten dus we hebben er over laten stemmen. Een beslissend punt is dat de liberalen langs nationale delegaties georganiseerd zijn. Ik zou dan in de Duitse delegatie zitten maar Volt is een Europese partij. De Groenen hechten minder waarde aan nationale delegaties binnen de groep. Daar ben ik deel van een Europese fractie."
 
U bent van adel. Hoe wordt binnen de familie gereageerd op aansluiting bij De Groenen?
"Dat staat los van de groep waarin ik opgegroeid ben. Dat hangt af van de persoonlijke voorkeur. Er is binnen Volt ook ruimte voor mensen die liberaal zijn ingesteld maar zich bij de liberalen in het EP niet herkennen, maar ook voor mensen die zich zorgen maken om het klimaat of die onze thema’s aanspreken, zoals industriebeleid en hervorming van de EU."
 
Verwacht u invloed te kunnen uitoefenen?
"De christendemocraten en de sociaaldemocraten hebben geen meerderheid meer, dus er is altijd een fractie nodig zoals de liberalen of De Groenen voor een meerderheid."
 
Wat wil Volt nog meer bereiken naast één Europees kiesrecht?
"We willen een goede industriepolitiek zodat ook kleine en middelgrote ondernemingen goede randvoorwaarden hebben. Bovendien willen we dat duurzaam, zodat de productie niet op de rekening wordt geschreven van toekomstige generaties. Verder willen we een Europees migratiebeleid."
 
Om te zorgen dat migratiestromen kleiner worden?
"Dat vind ik een schijndebat. Waar het om gaat, is een gemeenschappelijk immigratiebeleid waardoor nationale staten niet in de gelegenheid zijn eigen wetten te handhaven.  Bij asiel is het net zo, we hebben Europese asielautoriteiten nodig zodat geen land alleen gelaten wordt en we een gemeenschappelijke oplossing vinden voor de grote vragen van deze tijd."
 
De lidstaten houden dat liever vooral nationaal…
"Ik vind dat strategisch fout en en niet echt humaan, het heeft verschrikkelijke gevolgen voor mensen. Migratie is een Europees fenomeen. De grenzen weer op te trekken, dat heeft geen enkele meerwaarde, voor niemand."
 
Wat wilt u nog meer bereiken?
"We willen de levensrealiteit verbeteren. We willen in alle domeinen het lijden verminderen met betere sociale standaarden, zodat niemand meer in armoede hoeft te leven of met een onbehandelde ziekte. Dat iedereen de mogelijkheid heeft te werken.  We willen een juridisch systeem waarin de staat de burgers goed kan dienen, dat is het basisidee van Volt."
                       
Hoe voelt u zich nu, nu u het EP gehaald heeft?
"Ik ben dank verschuldigd aan onze kiezers dat we hier mogen zijn en ik kijk vol spanning naar hoe het verder gaat en hoe we onze tijd het beste kunnen gebruiken voor de kiezers. We gaan nu eerst de interne structuren van de partij opbouwen en werken aan lokale, regionale en nationale deelname aan de verkiezingen, ook in Nederland, hoop ik."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger