Duitslandweb logo Duitslandweb

Belangenclub Umwelthilfe mag dwangsommen opleggen

Kort nieuws - 4 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het federaal gerechtshof in Duitsland heeft de omstreden consumentenorganisatie en milieuclub Deutsche Umwelthilfe in het gelijk gesteld.

Belangenvereniging Deutsche Umwelthilfe, de schrik van de Duitse auto-industrie, sommeert autohandelaren om helder te zijn over verbruik en uitstoot bij de auto's die ze aanbieden. Als ze dat niet vermelden, op hun website bijvoorbeeld, kunnen ze post verwachten van de Umwelthilfe. Die sommeert hen de info te vermelden op laste van een dwangsom. Volgens Spiegel Online heeft de organisatie aangegeven ongeveer 30 aanmaningen per week te versturen, die uitmonden in zo'n 400 rechtszaken per jaar.

Een autohandelaar heeft geklaagd tegen deze praktijk. Volgens hem misbruikt de organisatie haar rechten als belangenbehartiger om geld binnen te harken met de dwangsommen. Met het geld worden politieke campagnes gevoerd, is een tweede verwijt. Deutsche Umwelthilfe heeft via de rechter in meerdere Duitse steden een rijverbod voor bepaalde diesels afgedwongen.

Volgens het gerechtshof staat de Umwelthilfe volledig in haar recht. Ze is door de overheid erkend als consumentenorganisatie en mag daarom dwangsommen opleggen. Haar belangrijkste motivatie daarbij is niet winstbejag maar consumentenbescherming, oordeelt het hof. Ook zouden de bedragen niet buitensporig zijn. Lees meer bij Spiegel online en bij Tagesschau

Uitleg over Deutsche Umwelthilfe:

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger