Duitslandweb logo Duitslandweb

Belangenclub Umwelthilfe mag dwangsommen opleggen

Kort nieuws - 4 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het federaal gerechtshof in Duitsland heeft de omstreden consumentenorganisatie en milieuclub Deutsche Umwelthilfe in het gelijk gesteld.

Belangenvereniging Deutsche Umwelthilfe, de schrik van de Duitse auto-industrie, sommeert autohandelaren om helder te zijn over verbruik en uitstoot bij de auto's die ze aanbieden. Als ze dat niet vermelden, op hun website bijvoorbeeld, kunnen ze post verwachten van de Umwelthilfe. Die sommeert hen de info te vermelden op laste van een dwangsom. Volgens Spiegel Online heeft de organisatie aangegeven ongeveer 30 aanmaningen per week te versturen, die uitmonden in zo'n 400 rechtszaken per jaar.

Een autohandelaar heeft geklaagd tegen deze praktijk. Volgens hem misbruikt de organisatie haar rechten als belangenbehartiger om geld binnen te harken met de dwangsommen. Met het geld worden politieke campagnes gevoerd, is een tweede verwijt. Deutsche Umwelthilfe heeft via de rechter in meerdere Duitse steden een rijverbod voor bepaalde diesels afgedwongen.

Volgens het gerechtshof staat de Umwelthilfe volledig in haar recht. Ze is door de overheid erkend als consumentenorganisatie en mag daarom dwangsommen opleggen. Haar belangrijkste motivatie daarbij is niet winstbejag maar consumentenbescherming, oordeelt het hof. Ook zouden de bedragen niet buitensporig zijn. Lees meer bij Spiegel online en bij Tagesschau

Uitleg over Deutsche Umwelthilfe:

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger