Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingsnieuws 2009
maart-april

Achtergrond - 12 juni 2009


CSU zet zich schrap voor verkiezingen
(7 april 2009) In aanloop naar de bondsdagverkiezingen in september zet de CSU zich weer ouderwets af tegen de CDU. Voornaamste doelen: belastingverlagingen en een conservatiever landelijk profiel. Een directe confrontatie met CDU-bondskanselier Merkel wordt niet geschuwd.

Toon DDR-debat blijft moeizaam
(24 maart 2009) Twintig jaar na de val van de Muur zoeken Duitse politici nog steeds naar de juiste toon om over de DDR te praten. Erwin Sellering, minister-president van het Oost-Duitse Mecklenburg-Voorpommeren maar van geboorte West-Duitser, pleitte voor een genuanceerd debat. Prompt vallen Oost-Duitse politici over hem heen.

Merkel verdedigt crisisbeleid
(19 maart 2007) Kanselier Merkel heeft vanmorgen in een regeringsverklaring voor de Bondsdag haar crisisbeleid verdedigd. Ze benadrukte het belang van Europese samenwerking en gaf aan dat er geen plaats is voor een nieuw Duits conjunctuurpakket. Daarmee reageert ze onder meer op de harde kritiek van coalitiepartner SPD.

Geen stemcomputers bij Duitse verkiezingen
(3 maart 2009) De stemcomputer had tijdens de Duitse Bondsdagverkiezingen van 2005 niet mogen worden gebruikt. Dit heeft het constitutioneel hof in Karlsruhe dinsdagochtend bepaald. De komende verkiezingen worden weer met het potlood beslist.

DDR-verleden blijft Linke verdelen
(2 maart 2009) Het DDR-verleden blijft de Linkspartei parten spelen. Volgens partijvoorzitter Oscar Lafontaine was er achter de Muur wel sprake van onrecht. Lafontaine reageert hiermee op de commotie rond zijn partijgenoot Bodo Ramelow, die de aard van de SED-dictatuur eerder in twijfel trok.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger